Pytanie na Śniadanie

Aronia w kuchni - ciasto ucierane

Czy wiecie, że swoją antyoksydacyjną moc owoce aronii zawdzięczają przede wszystkim obecności antocyjanów nadających jej ciemną barwę. Antocyjany uszczelniają naczynia krwionośne, zapewniają im elastyczność i prawidłową przepuszczalność oraz zmniejszają lepkość krwi.

Medaliony z camemberta i kurczaka z sosem z aronii
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 200 g bułki tartej
  • 3-4 jajka
  • Rukola
  • 2 krążki sera camembert
  • 300 g piersi z kurczaka
Sos z aronii:
  • 500 g aronii
  • 200 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • Skórka i sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 3-4 łyżki rumu
  • 50 g masła
Mąkę wymieszaj z przyprawami. Jajka rozbełtaj. Kurczaka podziel na niewielkie medialony, dopraw go solą i pieprzem. Smaż aronię z cukrem w garnku 10 minut. Dodaj rodzynki, skórkę i sok z cytryny oraz rum. Duś 20 minut, aż sok odparuje. Dodaj masło. Sery i kurczaka mocz w jajku, następnie w mące z przyprawami, po czym ponownie w jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoto.. Osącz usmażone medaliony na ręczniku papierowym. Na talerzu układaj rukolę, a na niej medaliony – polewaj je sosem z aronii.
 
Antyoksydacyjny smoothie z aronii
  • 300 ml kefiru
  • 1 szklanka aronii
  • 1 banan
  • 6 suszonych daktyli bez pestek
  • 1 szklanka borówek lub jagód
Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj.

Ciasto ucierane z aronią i kruszonką
  • 250 g mąki tortowej
  • 250 g cukru
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 50 g budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczenej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 cytryna
  • 500 g aronii
  • 5 łyżek cukru
Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 100 g mąki
  • 100 g cukru
Aronię zasyp cukrem, odstaw. Miękkie masło utrzyj z cukrami na puszystą masę. Dodawaj po 1 żółtku. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Ubij na sztywno białka z odrobiną soku z cytryny i szczyptą soli. Do ciasta dodaj 1/3 piany i zacznij je mieszać, następnie wymieszaj delikatnie ciasto z resztą piany. Rozłóż masę na blaszce. Na wierzchu ciasta wysyp równomiernie aronię. W dłoniach szybko zagnieć kruszonkę i wysyp ją na ciasto. Piecz w 180 stopniach przez 45-50 minut. Gotowe możesz posypać cukrem pudrem.
 
Więcej na ten temat