Czosnek wiernie służy człowiekowi jako lekarstwo od 5000 lat. Dziś chyba żadna inna roślina nie została tak dokładnie przebadana przez naukowców. Według raportów medycznych może on zawierać nawet 200 różnych związków leczniczych. Udowodniono, że roślina ta stanowi sprawdzone lekarstwo na wiele dolegliwości. Przydaje się też we wszystkich infekcjach typowych dla jesieni, zimy i wiosny, bo stanowi skuteczny antybiotyk. W testach klinicznych czosnek okazał się nawet skuteczniejszy od zalecanych dziś antybiotyków z apteki. Tak wyjątkową skuteczność zawdzięcza allicynie i innym związkom siarki. Dowiedziono, że świeży sok z czosnku już po upływie 3 minut niszczył szczepy bakterii. W literaturze medycznej można także znaleźć stwierdzenia, że posiada on większą skuteczność w niszczeniu bakterii niż tetracyklina i penicylina.
- 5 sporych ząbków czosnku,
- ½ szklanki niegęstego (najlepiej płynnego) miodu lipowego, akacjowego lub spadziowego drzew iglastych