TARTA Z KURCZAKIEM, GRZYBAMI LEŚNYMI, PORAMI i BAKŁAŻANEM
NADZIENIE
- 500g filetów z kurczaka ( najlepiej kukurydzianego albo zagrodowego)
- 1 mały bakłażan
- 200g grzybów leśnych ( podgrzybek , borowik, maślak)
- 2 cebulki szalotki
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 50g oleju rzepakowy z pierwszego tłoczenia
- Kilka gałązek świeżego tymianku
- 100g parmezanu albo pecorino romano + 50g do posypania na koniec .
- 100g wina białego
- 100g kwaśnej śmietany 22% tłuszczu a najlepiej crème fraiche
- Sól
- Pieprz
- Gałka muszkatołowa
Kurczaka pokroić w kostkę o boku 3cm, przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na złoto na patelni. Przełożyć do miski. W rondlu podsmażyć pokrojone szalotki z czosnkiem. Po minucie dorzucić pokrojonego w plasterki pora ( białą część). Dodać pokrojonego w kostkę bakłażana i smażyć jeszcze przez 2 -3 minuty. Do rondla wrzucić kurczaka i zalać białym winie. Zredukować wino do połowy i dusić pod przykryciem przez około 30 minut. Po tym czasie dodać oczyszczone i pokrojone grzyby, śmietanę i zioła. Przyprawić gałką muszkatołową i gotować jeszcze około 10 minut aż masa będzie gęsta. Dodać starty parmezan i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem jeśli potrzeba.
SZYBKIE CIASTO FRANCUSKIE
- 500g mąki pszennej typ 450 zimnej
- 85g zimnego masła pokrojonego w kostki
- 200g masła zamrożonego ( 2 kawałki po 100g )
- Pół łyżeczki soli
- Około 200-250g lodowato zimnej wody
- 1 jajko do smarowania tarty
- Piekarnik nastawić na 200C
W misce łączymy mąkę z solą i kostkami zimnego masła. Wyrabiamy krótko opuszkami palców aż do piaskowej konsystencji. Dolewamy wodę, wyrabiamy dalej aż do uzyskania konsystencji elastycznego ciasta. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki n 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości około 1 cm ( stosunek boków 3:1). Na 2/3 ciasta ścieramy na tarce 100g zamrożonego masła. Ciasto składamy jak list czyli 1/3 ciasta zakładamy na środkową, drugą część ciasta i przykrywamy trzecią częścią ciasta. Rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach jak wyżej i powtarzamy czynność z zamrożonym pozostałym masłem. Ponownie rozwałkowujemy, składamy w list i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut a najlepiej na godzinę. Po tym czasie ciasto jest gotowe do użycia.
PIECZENIE I SKŁADANIE
Rozwałkować ciasto na grubość 5-7 mm i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Posmarować ciasto jajkiem i nakłuć równomiernie widelcem. Piec na złoty kolor. Tartę wyciągnąć z pieca, wystudzić i napełnić gorącym nadzieniem. Posypać posiekaną pietruszką z tymiankiem. Posypać startym na grubych oczkach parmezanem.