Pytanie na Śniadanie

PAPRYKA W ROLI GŁÓWNEJ

Sandacz z gotowanymi ziemniakami, pieczonymi pomidorkami, majonezem paprykowym i sałatą rzymską
Majonez paprykowy
  • 50g upieczonej i oczyszczonej papryki posiekanej w bardzo drobną kostkę
  • 200g majonezu
  • Szczypta soli
  • Szczypta wędzonej papryki
Mieszamy majonez z posiekaną papryką, doprawiamy solą i wędzoną papryką.

Ryba
  • 2 filety z sandacza ze skórą
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • łyżka masła
  • tymianek
Kroimy filet na porcje, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacinamy delikatnie skórę co 0,5 cm. Rozgrzewamy olej na patelni, układamy filet skórą do dołu i delikatnie przyciskamy. Gdy skóra będzie mocno zrumieniona, zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy masło i gałązkę tymianku. Przez 2 minuty oblewamy rybę rozpuszczonym masłem. Jeśli filet jest bardzo gruby, możemy go dopiec kilka minut w piekarniku.

Pieczone pomidorki koktajlowe
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oleju
  • Szczypta soli
  • 2 gałązki tymianku
Pomidorki mieszamy z solą, olejem i poszarpanym tymiankiem, a następnie układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i pieczemy w 200 stopniach przez ok 10 minut.

Gotowane ziemniaki
  • 400g ziemniaków
  • Sól
  • Woda
  • 2 gałązki tymianku
Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, gotujemy od zimnej wody do miękkości, przyprawiając wodę solą, i dwiema gałązkami tymianku.

Dahl z pomidorami, żółtą soczewicą, pieczoną papryką i chorizo
Pieczona papryka
  • 6 czerwonych papryk
  • 4 łyżki oleju
  • sól
Paprykę smarujemy olejem, delikatnie solimy i pieczemy 20 minut w 190°C. Gdy cała się zrumieni, przekładamy do miski, zakrywamy szczelnie folią, a po 5 minutach obieramy i oczyszczamy z pestek.

Dahl
  • 300g soczewicy żółtej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 4 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 papryczka chilli
  • Kolendra
Szalotkę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wlewamy olej i lekko podgrzewamy. Dodajemy pokrojoną szalotkę, czosnek i szczyptę soli i powoli smażymy. Następnie dodajemy kmin rzymski, posiekane chilli i smażymy dalej ok 5 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, bulion i soczewicę. Gotujemy ok 15 minut, aż soczewica będzie miękka. Na koniec doprawiamy całość solą, kminem rzymskim i ewentualnie ostrą papryką.
200g surowej kiełbasy chorizo kroimy w kostkę i przesmażamy na średnio rozgrzanej patelni z dwiema łyżkami oleju rzepakowego, a następnie dodajemy do zupy tuż przed podaniem. Gotową zupę posypujemy świeżą posiekaną kolendrą i posiekaną pieczoną papryką.

Konfitura z papryki z miodem, kozim serem, orzechami i sałatą rzymską
  • Pieczona papryka – 400g
  • Kozi ser – 100g
  • 1 łyżka oleju
  • Miód 1 łyżeczka
  • Orzechy nerkowca – 50g
  • Sałata rzymska baby – 1 główka
Pieczone orzechy
Orzechy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Orzechy pieczemy ok. 15 minut, jednak należy je bacznie obserwować, jeśli się zarumienią, są gotowe.

Pieczoną paprykę kroimy w paski o grubości ok 1 cm. W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną paprykę, podduszamy ją ok 10 minut, po czym dodajemy miód i dusimy na wolnym ogniu ok 15 minut. Po tym czasie konfitura jest gotowa i możemy ją wystudzić.
Na talerz nakładamy łyżkę konfitury na której układamy pokruszony kozi ser i porwaną sałatę rzymską. Całość posypujemy posiekanymi pieczonymi orzechami nerkowca i skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek.
Więcej na ten temat