Pytanie na Śniadanie

KUCHNIA PACHNĄCA ŚLIWKAMI - sos BBQ

Tarta śliwkowa
Ciasto:
  • 200 g masła
  • 300 g mąki tortowej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 1 kg dojrzałych śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2-3 łyżki cukru
  • 4 łyżki płatków migdałów
Dodatkowo:
  • Bita śmietana lub lody waniliowe
Mąkę, sól i cukry przesiej do miski. Wymieszaj. Następnie dodaj do masy pokrojone w kosteczki zimne masło. Wymieszaj palcami masę, dodaj żółtka i szybko wyrób ciasto. Zawiń je w folię i przełóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotuj śliwki: umyj, osusz, przekrój na połowy i pozbaw je pestek. Zasyp owoce cukrami i cynamonem. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim tortownicę (spód i brzegi) o średnicy 25 cm lub kwadratową foremkę 23x23 cm. Na cieście gęsto ułóż śliwki i posyp je migdałami. Piecz ciasto w 180 stopniach przez 35-40 minut. Podawaj na gorąco z lodami lub na zimno.

Azjatycki kurczak ze śliwką
Marynata do mięsa:
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki soli i pieprzu
Sos śliwkowy:
  • 500 g śliwek węgierek
  • 500 ml przecieru z pomidorów - pasatty
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 pęczek dymki z cebulką
  • ½ łyżeczki soli i pieprzu
  • 3-4 łyżki miodu
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 papryczka chilli lub chilli w płatkach
Dodatkowo:
  • Ryż jaśminowy do podania
Kurczaka potnij w paseczki i przełóż do miski. Wymieszaj go ze składnikami marynaty, dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut. W międzyczasie pokrój w cienkie paseczki cebulki od dymki i paprykę. Przesmaż na połowie oliwy cebulę i paprykę. Gdy się zezłoci odłóż. W tym samym garnku rozgrzej miód i wrzuć śliwki. Duś aż puszczą sok i się skarmelizują ok. 10 minut, po tym czasie wlej przecier. Dopraw sos do smaku: sokiem, solą, pieprzem i chilli. Dodaj do sosu warzywa. Kurczaka usmaż na oliwie. Podawaj danie: na talerzu ułóż ryż, polej sosem, a na wierzchu ułóż kawałki kurczaka, całość posyp posiekaną zieloną częścią dymki.

Domowy SOS BBQ
(porcja na 3-4 słoiczki 300 ml)
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 szklanka przecieru z pomidorów
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 3 łyżki wędzonej papryki
  • ¾ szklanki miodu (ewentualnie cukru)
  • 3 cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • 3 łyżki sosu worcester
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu
  • Ewentualnie sok z 1 cytryny (do smaku)
Cebulę posiekaj i usmaż na oliwie, powoli, tak aby była złota. Do cebuli dodaj pastę pomidorową, paprykę i przyprawy. Smaż całość 3 minuty, następnie dodaj śliwki i miód. Smaż masę 20 minut następnie dodaj pomidory i duś 20 minut do odparowania wody. Dopraw sos sokiem z cytryny – powinien być wyraźnie wędzony, kwaśny i słodki. Przelewaj gorący do słoików lub butelek i pasteryzuj. Możesz też spokojnie przechowywać go w lodówce co najmniej 1 miesiąc.
Więcej na ten temat