Pytanie na Śniadanie

DYNIA W ROLI GŁÓWNEJ – Mus dyniowy z orzechami w słonym karmelu

Pierogi szpinakowe z dynią i twarogiem 

Ciasto na pierogi Składniki:  
 400 g mąki pszennej 
130 ml gorącej wody + 50 ml do szpinaku 
pół łyżeczki soli 
50 g szpinaku

 Szpinak miksujemy z 50 ml gorącej wody. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, następnie dolewamy wodę i puree z dyni i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy, żeby „odpoczęło”.

Farsz Składniki
500 g dyni piżmowej 
125 g twarogu półtłustego 
 sól, świeżo mielony pieprz – do smaku 
3 łyżki startego parmezanu 
oliwa 

 Dynię kroimy w mniejsze kawałki, usuwając wcześniej skórę i nasiona. Skrapiamy oliwą, dodajemy szczyptę pieprzu i soli i układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut. Po upieczeniu dynię studzimy. Przestudzoną dynie rozgniatamy widelcem na jednolitą masę. Dodajemy twaróg i parmezan, a po wymieszaniu doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkowujemy, a następnie za pomocą szklanki lub słoika wycinamy koła. Na środek każdego z nich nakładamy łyżeczkę trochę farszu, składamy na pół i sklejamy pierogi, dobrze ściskając brzeg. Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3 minuty. Jako dodatki do tego dania możemy podać skwarki z boczku, duszoną cebulę oraz różnego rodzaju prażone pestki i orzechy. 

Sałatka z jarmużem, dynią, pieczonym selerem i orzechami 
Składniki: (na 4 porcje) 

250 g jarmużu 
200 g dyni 
2 marchewki 
pół garści orzechów laskowych 
sól 
oliwa 
sok z cytryny 
2 łyżki miodu 

 Liście jarmużu rwiemy na mniejsze kawałki, myjemy i osuszamy. Wrzucamy do gotującej (osolonej) wody na ok. 30 sekund. Następnie hartujemy w zimnej wodzie z lodem. Po ostygnięciu - dokładnie osuszamy. Z dyni za pomocą specjalnej łyżeczki wycinamy kulki, skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, przez 10 – 15 minut, do momentu, aż będą miękkie. Marchew obieramy i kroimy w cienkie paski, a następnie w "julienne" ( bardzo cienkie słupki). Orzechy laskowe pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C- aż będą złoto brązowe. Dressing Aby przygotować dressing mieszamy sok z cytryny z miodem i szczyptą soli, a następnie powoli, cienkim strumieniem wlewamy olej rzepakowy, cały czas energicznie mieszając, aż do uzyskania lekko gęstej konsystencji. Warzywa wykładamy na talerz, polewamy dressingiem i całość mieszamy. Posypujemy rozkruszonymi orzechami. 
Mus dyniowy z orzechami w słonym karmelu i sezamkami 
Składniki: 
300 g dyni 
200 g mascarpone 
2 łyżki miodu 
Kilka sezamków 
3 garści orzechów (najlepiej aby była to mieszanka np. włoskich, laskowych i nerkowców) 
sól 
100 g cukru 
2 łyżki masła

Dynię kroimy w mniejsze kawałki , usuwając wcześniej skórę i nasiona i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut. Następnie miksujemy ją na gładkie puree i studzimy. Do mascarpone dodajemy 2 łyżki miodu, stopniowo dodajemy puree z dyni i delikatnie mieszamy. Schładzamy przed podaniem. Orzechy pieczemy przez kilka minut w piekarniku, aż staną się brązowe. Jeżeli posiadają skórkę -obieramy ją. Na patelni podgrzewamy cukier, do momentu uzyskania jasnego karmelu, następnie dorzucamy orzechy i dodajemy 2 łyżki masła. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy szczyptą soli. Słony karmel powinien dokładnie obtoczyć orzechy i nadać im złotą barwę. Gotowy krem przekładamy do szklanek, dodajemy pokruszone sezamki i orzechy w karmelu. Możemy udekorować świeżymi listkami mięty lub melisy.

Więcej na ten temat