Pierogi szpinakowe z dynią i twarogiem
Ciasto na pierogi
Składniki:
400 g mąki pszennej
130 ml gorącej wody + 50 ml do szpinaku
pół łyżeczki soli
50 g szpinaku
Szpinak miksujemy z 50 ml gorącej wody. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, następnie dolewamy wodę i puree z dyni i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy, żeby „odpoczęło”.
Farsz
Składniki:
500 g dyni piżmowej
125 g twarogu półtłustego
sól, świeżo mielony pieprz – do smaku
3 łyżki startego parmezanu
oliwa
Dynię kroimy w mniejsze kawałki, usuwając wcześniej skórę i nasiona. Skrapiamy oliwą, dodajemy szczyptę pieprzu i soli i układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut. Po upieczeniu dynię studzimy.
Przestudzoną dynie rozgniatamy widelcem na jednolitą masę. Dodajemy twaróg i parmezan, a po wymieszaniu doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, a następnie za pomocą szklanki lub słoika wycinamy koła. Na środek każdego z nich nakładamy łyżeczkę trochę farszu, składamy na pół i sklejamy pierogi, dobrze ściskając brzeg.
Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3 minuty.
Jako dodatki do tego dania możemy podać skwarki z boczku, duszoną cebulę oraz różnego rodzaju prażone pestki i orzechy.
Sałatka z jarmużem, dynią, pieczonym selerem i orzechami
Składniki:
(na 4 porcje)
250 g jarmużu
200 g dyni
2 marchewki
pół garści orzechów laskowych
sól
oliwa
sok z cytryny
2 łyżki miodu
Liście jarmużu rwiemy na mniejsze kawałki, myjemy i osuszamy. Wrzucamy do gotującej (osolonej) wody na ok. 30 sekund. Następnie hartujemy w zimnej wodzie z lodem. Po ostygnięciu - dokładnie osuszamy.
Z dyni za pomocą specjalnej łyżeczki wycinamy kulki, skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, przez 10 – 15 minut, do momentu, aż będą miękkie.
Marchew obieramy i kroimy w cienkie paski, a następnie w "julienne" ( bardzo cienkie słupki).
Orzechy laskowe pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C- aż będą złoto brązowe.
Dressing
Aby przygotować dressing mieszamy sok z cytryny z miodem i szczyptą soli, a następnie powoli, cienkim strumieniem wlewamy olej rzepakowy, cały czas energicznie mieszając, aż do uzyskania lekko gęstej konsystencji.
Warzywa wykładamy na talerz, polewamy dressingiem i całość mieszamy. Posypujemy rozkruszonymi orzechami.