Pytanie na Śniadanie

Jabłka w polskiej kuchni - śledź z jabłkiem i buraczkiem

Śledź z jabłkiem i buraczkiem z olejem lnianym i kwaśną śmietaną
  • 4 filety śledziowe typu matjas
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 2 jabłka
  • pół słoika buraczków marynowanych
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
Aby zamarynować śledzia kroimy go w 5 cm kawałki, przekładamy do miski, dodajemy 3 łyżki oleju lnianego i posiekany szczypiorek,  dodajemy szczyptę świeżo zmielonego pieprzu i wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy, kroimy w plastry, a następnie w zapałkę. Buraczki kroimy w mniejsze kawałki. Przygotowujemy dressing: łyżkę oleju lnianego mieszamy z łyżeczką octu i łyżeczką miodu. Na talerzu układamy kwaśną śmietanę, później na to śledzia, wszystko dekorujemy jabłkiem pokrojonym w julienne, a obok buraczki pokrojone w mniejsze kawałki. Całość polewamy przygotowanym dressingiem i dodajemy ulubione zioła.
 
Podudzia z kurczaka z kaszą gryczaną z pieczonymi jabłkami i szalotką
Podudzia z kurczaka:
  • 4  trybowane podudzia z kurczaka
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka masła polskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • sól do smaku
Podudzia oczyszczamy, osuszamy i solimy. Na rozgrzaną patelnię dodajemy 2 łyżki masła klarowanego, a następnie układamy na niej podudzia i smażymy od strony skóry, aż uzyskamy równomiernie zarumienioną skórę. Gdy już to nastąpi, obracamy podudzia na drugą stronę, smażymy około 1-2 minuty, po czym zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy łyżkę masła , 2 rozgniecione ząbki czosnku, gałązkę tymianku i polewamy podudzia rozpuszczonym masłem.
 
Kasza gryczana:
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 litr bulionu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
Szalotkę kroimy w piórka, a czosnek w plasterki. W rondlu rozpuszczamy masło i dodajemy szalotkę oraz czosnek. Całość szklimy na małym ogniu, a następnie dodajemy kaszę gryczaną i podgrzewamy na wolnym ogniu jeszcze ok. 2 minuty. Po tym czasie dodajemy bulion, sól , ziele angielskie i liść laurowy. Dobrze to zrobić na styl włoskiego risotto, czyli dodawać bulion stopniowo, tak aby kasza była cały czas pokryta. Gotujemy do miękkości.


Pieczone jabłka:
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • 100 ml soku jabłkowego tłoczonego
  • sok z jednej cytryny
  • 1 gałązka rozmarynu 
  • szczypta soli
Każde jabłko kroimy na cztery części i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Miód mieszamy z sokiem z cytryny, sokiem jabłkowym, posiekanym rozmarynem i szczyptą soli. Jabłka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy delikatnie zalewą z miodu i soku i wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni. Po 5 minutach wyjmujemy i smarujemy jabłka jeszcze raz zalewą, możemy to powtarzać co ok 5-10 minut. Jabłka pieczemy do uzyskania równomiernego zarumienienia.

Duszone szalotki:
  • 6 szalotek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 gałązki tymianku
  • 100 ml białego wina
  • szczypta soli
Szalotki obieramy i kroimy na pół. Na rozgrzaną patelnię dodajemy 2 łyżki oleju i układamy połówki szalotek. Karmelizujemy je równomiernie, po czym dodajemy wino, tymianek i delikatnie je solimy. Następnie przykrywamy patelnie, zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 15 minut. Po tym czasie odkrywamy patelnię i podgrzewamy szalotki do momentu odparowania płynu. Udka podajemy z kaszą gryczaną, pieczonymi jabłkami i duszonymi szalotkami.
Więcej na ten temat