Faszerowana papryka wprost z Grecji Składniki:
4-6 papryk
500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
2 białe cebule
2 czerwone cebule
150 g czarnych oliwek bez pestek
1 łyżeczka listków tymianku
1 łyżeczka listków oregano
1 łyżka listków mięty
3 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
1 bułka kajzerka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
150 g sera feta
Sos pomidorowy:
300 ml przecieru z pomidorów
1 łyżka cukru
1 cebula
2 ząbki czosnku
Garstka świeżej bazylii
1 łyżka oliwy
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Z każdej papryki zetnij wierzch z ogonkiem, tak aby powstał kapelusz i głęboka miseczka. Oczyść papryki w środku. Kajzerkę namocz w ciepłej wodzie. Na oliwie przesmaż posiekaną cebulę, aż będzie złota. Mięso przełóż do miski. Dodaj posiekane zioła, wyciśnięta bułkę, cebulę, posiekany czosnek, pokrojone na połowy oliwki po czym dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wyrób masę. Na końcu dodaj do mięsa pokrojony w kostkę ser i tylko lekko wymieszaj. Nadziewaj miseczki z papryk mięsem, przykrywaj czapeczkami i piecz w formie do pieczenia wyłożonej papierem 40 minut w 180 stopniach. Do formy możesz wlać odrobinę wody na dwa palce od dna (2-3 cm).
Podawaj z sosem pomidorowym: cebulę drobno posiekaj, posól i zeszklij na oliwie. Zalej przecierem i duś 10 minut. Dopraw: solą, pieprzem, cukrem oraz bazylią. Twój sos jest gotowy.
Domowy Ajwar
Składniki:
4 papryki
1 bakłażan
2 łyżki cukru/miodu
1-2 łyżki octu jabłkowego/ soku z cytryny
4 łyżki oliwy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka wędzonej słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Papryki i bakłażana nasmaruj połową oliwy i natrzyj solą (1 łyżeczka). Wyłóż na blaszce bo pieczenia pokrytej papierem i piecz aż skórka się przypali – ok. 30 minut w 190 stopniach, w połowie pieczenia możesz obrócić warzywa. Papryki i bakłażana przełóż do miski, przykryj folią i odstaw na 10-15 minut, dzięki temu będziesz mógł/mogła bez problemu zdjąć z nich skórkę. Warzywa możesz też opalić palnikiem, wystudzić i zdjąć z nich skórkę. Na patelni przesmaż czosnek, dodaj warzywa i koncentrat, następnie paprykę w proszku, cukier, sól, pieprz i ocet. Duś 5 minut. Ajwar możesz zblendować lub jedynie zgnieść tłuczkiem. Podawaj do kanapek, pieczeni, jako pastę do chleba etc.