Placuszki twarogowe po ukraińsku
- 500 g dobrego, tłustego twarogu
- 2 jaja
- pół szklanki kaszy manny błyskawicznej
- sól
- cukier
- mąka
- olej uniwersalny
- miód akacjowy
- owoce do dekoracji (jeżyny, maliny, borówki)
Twaróg, kaszę i jajka wrzuć do misy, daj nieco soli i dwie łyżki cukru. Wyrób masę na placuszki. Na patelni rozgrzej olej, placuszki oprószaj mąką i smaż zgrabne serniczki na średnim ogniu, aż będą złote. Jeśli miód nie jest płynny, podgrzej go delikatnie, wstawiając słoik do garnuszka z gotującą się wodą. Gorące serniczki podawaj z miseczką miodu, obłożone owocami.
Chlebek bananowy po amerykańsku
- 4 możliwie dojrzałe (nawet czerniejące) banany
- 2/3 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- pół kostki masła
- 1 jajo
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- pół pudełka świeżych malin
Banany rozgnieć widelcem na miazgę, masło rozpuść, jajo ubij. Wszystkie składniki dodaj do bananów i starannie całość wymieszaj. Blaszkę keksową nasmaruj masłem, wlej ciasto i piecz godzinę w 175 stopniach. Ostudź wstępnie w blaszce, potem wyrzuć na metalową kratkę i dostudź, co może być trudne, bo gorący chlebek też jest pyszny.
Jaja po litewsku
- Chleb pszenny krojony o dużych, klasycznych kromkach
- kilka jajek „0”
- masło
- szczypiorek
- pomidor
- papryka świeża
- rzodkiewki
- sól
- pieprz
Na środku każdej kromki wytnij kieliszkiem otwór. Rozpuść nieco masła na patelni i zrumień przygotowane kromki. Odwróć i wlej w każdy otwór świeże jajo. Daj sól, pieprz i przykryj na kilka minut, by białko się ścięło. Gotowe grzanki wykładaj na talerze, syp szczypiorkiem i podawaj z pozostałymi warzywami pociętymi zgodnie z aktualnym stanem własnej wyobraźni.