Kuchnia Pawła Lorocha – Placuszki z twarogiem

Placuszki twarogowe po ukraińsku
  • 500 g dobrego, tłustego twarogu
  • 2 jaja
  • pół szklanki kaszy manny błyskawicznej
  • sól
  • cukier
  • mąka
  • olej uniwersalny
  • miód akacjowy
  • owoce do dekoracji (jeżyny, maliny, borówki)
Twaróg, kaszę i jajka wrzuć do misy, daj nieco soli i dwie łyżki cukru. Wyrób masę na placuszki. Na patelni rozgrzej olej, placuszki oprószaj mąką i smaż zgrabne serniczki na średnim ogniu, aż będą złote. Jeśli miód nie jest płynny, podgrzej go delikatnie, wstawiając słoik do garnuszka z gotującą się wodą. Gorące serniczki podawaj z miseczką miodu, obłożone owocami. 

Chlebek bananowy po amerykańsku
  • 4 możliwie dojrzałe (nawet czerniejące) banany
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół kostki masła
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • pół pudełka świeżych malin
Banany rozgnieć widelcem na miazgę, masło rozpuść, jajo ubij. Wszystkie składniki dodaj do bananów i starannie całość wymieszaj. Blaszkę keksową nasmaruj masłem, wlej ciasto i piecz godzinę w 175 stopniach. Ostudź wstępnie w blaszce, potem wyrzuć na metalową kratkę i dostudź, co może być trudne, bo gorący chlebek też jest pyszny.

Jaja po litewsku
  • Chleb pszenny krojony o dużych, klasycznych kromkach
  • kilka jajek „0” 
  • masło
  • szczypiorek
  • pomidor
  • papryka świeża
  • rzodkiewki
  • sól
  • pieprz
Na środku każdej kromki wytnij kieliszkiem otwór. Rozpuść nieco masła na patelni i zrumień przygotowane kromki. Odwróć i wlej w każdy otwór świeże jajo. Daj sól, pieprz i przykryj na kilka minut, by białko się ścięło. Gotowe grzanki wykładaj na talerze, syp szczypiorkiem i podawaj z pozostałymi warzywami pociętymi zgodnie z aktualnym stanem własnej wyobraźni.