Pytanie na Śniadanie

PYSZNE I ZDROWE DANIA Z BAKŁAŻANA - SYCYLIJSKA CAPONATA

SYCYLIJSKA CAPONATA
  • Oliwa
  • 2 bakłażany
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść czarnych oliwek
  • garść kaparów
  • 2 pomidory
  • garść orzeszków pinii
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki czerwonego octu
  • Cukier
Na rozgrzaną patelnie wlej ok. 2-4 łyżki oliwy i przesmaż bakłażana na złoty kolor. Następnie dodaj cebulę, czosnek i dopraw solą oraz pieprzem. Wrzuć kapary, oliwki oraz pomidory. Dopraw niewielką ilością cukru oraz octem czerwonym. Duś na małym ogniu aż bakłażany będą miękkie. Na koniec dodaj pietruszkę. Wymieszaj i podawaj np. z makaronem

BAKŁAŻANY Z PIECA Z KASZĄ BULGUR
  • 2 bakłażany
  • oliwa
  • sól, pieprz, kumin
  • pasta tahini- duża łyżka
  • granat
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku mięta drobno posiekana
  • jogurt naturalny
  • cytryna
  • granat
  • 250 gram kaszy bulgur
Piec nagrzewamy do 200 st. Przekrojonego bakłażana na pół smarujemy oliwą i solimy. Przyprawiamy kuminem i pieprzem. Pieczemy skórą do góry aż zmięknie i się przyrumieni. Cebule i czosnek przyrumienić na oliwie i dodać ugotowany wcześniej bulgur. Doprawić solą i pieprzem. Domieszać mięte. Przygotować sos: jogurt naturalny wymieszać z pastą tahini, doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Upieczone bakłażany polać sosem jogurtowym posypać miętą oraz granatem. Podajemy z bul gurem.

FRYTKI Z BAKŁAŻANA Z KOFTAMI I SOSEM
  • bakłażan
  • mąka pszenna
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, wędzona papryka w proszku
  • olej rzepakowy
  • 200 gram mielonego z indyka
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Świeża kolendra
  • sól, czarny pieprz
  • ziarna kolendry, kumin
  • 200 gram jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki pasty tahini
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz czarny
Bakłażana kroimy w plasterki a następnie w słupki, solimy i odstawiamy na jakieś 10 min. Następnie wycieramy ręcznikiem nadmiar wody. Maczamy go kolejno w przygotowanych miseczkach. Mąka wymieszana z przyprawami, rozbełtane jajko i bułka tarka. Układamy na blaszce do pieczenia, spryskujemy olejem  i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 220 st. pieczemy ok 25-20 min 
Kofty:
Mielone mięso przyprawiamy solą, pieprzem oraz kuminem. Dorzucamy posiekaną cebulę, nóżki kolendry oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko razem mieszamy i formujemy kofty. Smarujemy je oliwą i smażymy na patelni z każdej strony. Po wyjęciu posypujemy kolendrą. 
Sos:
Jogurt naturalny mieszamy w pastą tahini. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Upieczone na złoto bakłażany serwujemy z koftą oraz sosem z tahini.
Więcej na ten temat