SYCYLIJSKA CAPONATA
- Oliwa
- 2 bakłażany
- czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść czarnych oliwek
- garść kaparów
- 2 pomidory
- garść orzeszków pinii
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- 2 łyżki czerwonego octu
- Cukier
Na rozgrzaną patelnie wlej ok. 2-4 łyżki oliwy i przesmaż bakłażana na złoty kolor. Następnie dodaj cebulę, czosnek i dopraw solą oraz pieprzem. Wrzuć kapary, oliwki oraz pomidory. Dopraw niewielką ilością cukru oraz octem czerwonym. Duś na małym ogniu aż bakłażany będą miękkie. Na koniec dodaj pietruszkę. Wymieszaj i podawaj np. z makaronem
BAKŁAŻANY Z PIECA Z KASZĄ BULGUR
- 2 bakłażany
- oliwa
- sól, pieprz, kumin
- pasta tahini- duża łyżka
- granat
- cebula
- 2 ząbki czosnku mięta drobno posiekana
- jogurt naturalny
- cytryna
- granat
- 250 gram kaszy bulgur
Piec nagrzewamy do 200 st. Przekrojonego bakłażana na pół smarujemy oliwą i solimy. Przyprawiamy kuminem i pieprzem. Pieczemy skórą do góry aż zmięknie i się przyrumieni. Cebule i czosnek przyrumienić na oliwie i dodać ugotowany wcześniej bulgur. Doprawić solą i pieprzem. Domieszać mięte. Przygotować sos: jogurt naturalny wymieszać z pastą tahini, doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Upieczone bakłażany polać sosem jogurtowym posypać miętą oraz granatem. Podajemy z bul gurem.
FRYTKI Z BAKŁAŻANA Z KOFTAMI I SOSEM
- bakłażan
- mąka pszenna
- jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz, wędzona papryka w proszku
- olej rzepakowy
- 200 gram mielonego z indyka
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
- Świeża kolendra
- sól, czarny pieprz
- ziarna kolendry, kumin
- 200 gram jogurtu naturalnego
- 2 łyżki pasty tahini
- sok z cytryny
- sól, pieprz czarny
Bakłażana kroimy w plasterki a następnie w słupki, solimy i odstawiamy na jakieś 10 min. Następnie wycieramy ręcznikiem nadmiar wody. Maczamy go kolejno w przygotowanych miseczkach. Mąka wymieszana z przyprawami, rozbełtane jajko i bułka tarka. Układamy na blaszce do pieczenia, spryskujemy olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 220 st. pieczemy ok 25-20 min
Kofty:
Mielone mięso przyprawiamy solą, pieprzem oraz kuminem. Dorzucamy posiekaną cebulę, nóżki kolendry oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko razem mieszamy i formujemy kofty. Smarujemy je oliwą i smażymy na patelni z każdej strony. Po wyjęciu posypujemy kolendrą.
Sos:
Jogurt naturalny mieszamy w pastą tahini. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Upieczone na złoto bakłażany serwujemy z koftą oraz sosem z tahini.