TARTA ZE ŚLIWKAMI POD KRUSZONKĄ
Ciasto kruche
- 300g masła
- 160g cukru pudru
- 20g miodu
- 30g jajek
- 120g żółtek
- 65 g mąki pszennej T450
Utrzeć masło z pudrem i miodem. Dodać jaja i połączyć. Dodać mąkę i wymieszać. Schłodzić w lodowce. Gdy temperatura ciasta spadnie do 4-6 st. C, rozwałkować i wyłożyć formę ciastem. Podpiec na ślepo do jasnego koloru.
Kruszonka migdałowa
- 250g masła
- 125g cukru
- 350g mąki pszennej
- 50g mąki migdałowej
Połączyć wszystkie składniki razem do uzyskania konsystencji kruszonki.
Krem migdałowy
- 250g masła
- 250g cukru pudru
- 250g jajek
- 250g mąki migdałowej
Połączyć wszystkie składniki razem. Wyłożyć na podpieczony kruchy korpus.
- 400g śliwek węgierek
- Cynamon
- 2 pomarańcze
Śliwki pokroić na połówki. Ułożyć na kremie migdałowym. Przysypać kruszonką. Całość piec w 170C do uzyskania złotego koloru.