Pytanie na Śniadanie

TARTA ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

TARTA ZE ŚLIWKAMI POD KRUSZONKĄ
Ciasto kruche
  • 300g masła
  • 160g cukru pudru
  • 20g miodu
  • 30g jajek
  • 120g żółtek 
  • 65 g mąki pszennej T450
Utrzeć masło z pudrem i miodem. Dodać jaja i połączyć. Dodać mąkę i wymieszać. Schłodzić w lodowce. Gdy temperatura ciasta spadnie do 4-6 st. C, rozwałkować i wyłożyć formę ciastem. Podpiec na ślepo do jasnego koloru. 

Kruszonka migdałowa 
  • 250g masła
  • 125g cukru 
  • 350g mąki pszennej 
  • 50g mąki migdałowej 
Połączyć wszystkie składniki razem do uzyskania konsystencji kruszonki. 

Krem migdałowy
  • 250g masła 
  • 250g cukru pudru
  • 250g jajek
  • 250g mąki migdałowej 
Połączyć wszystkie składniki razem. Wyłożyć na podpieczony kruchy korpus. 
  • 400g śliwek węgierek
  • Cynamon
  • 2 pomarańcze 
Śliwki pokroić na połówki. Ułożyć na kremie migdałowym. Przysypać kruszonką. Całość piec w 170C do uzyskania złotego koloru.

Więcej na ten temat