Pytanie na Śniadanie

CZEGO NIE WIESZ O BAZYLII?

Jeszcze nie tak dawno bazylia nie była u nas aż tak bardzo popularna. Wszystko zmieniło się, gdy Polacy zaczęli coraz chętniej podróżować po krajach śródziemnomorskich, gdzie od wieków z pożytkiem dla zdrowia wykorzystuje się ją w kuchni. Zawarte w bazylii związki (inhibitory α-glukozydazy i α-amylazy) wykazują szczególną zdolność opóźniania trawienia cukrów złożonych (skrobia) w jelicie cienkim. Ma to wiodące znaczenie nie tylko w leczeniu i zapobieganiu cukrzycy, ale i otyłości, bowiem nie przyczynia się do uwalniania tak gwałtownie glukozy do krwi, co z kolei może wywołać wyrzut insuliny. Jakie jeszcze właściwości zdrowotne ma bazylia?

Pesto z bazylii, czosnku i pestek dyni
Składniki:
  • 50 dag świeżych liści bazylii (może być także bazylia o ciemnopurpurowych liściach),
  • 20–30 g wyłuskanych (suchych) pestek dyni,
  • 4–5 ząbków czosnku,
  • ok. 6 łyżek oliwy z oliwek (tłoczonej na zimno) lub oleju rzepakowego, nierafinowanego,
  • sól (najlepiej o niskiej zawartości chlorku sodu),
  • pieprz do smaku
Przygotowanie:
Liście bazylii umyć, dobrze osuszyć na ściereczce lub ręczniku kuchennym, umieścić w blenderze, dodać sól i wlewając stopniowo oliwę z oliwek oraz dodając pestki dyni, dokładnie miksować na jednolitą miazgę. Nakładać do starannie wyparzonych (niewielkich) słoików, zakręcić wyparzonymi zakrętkami i przechowywać zawsze w lodówce. Przygotowane w ten sposób pesto może stać tam około 3–4 dni. Do dłuższego przechowywania proponujemy je pasteryzować około 10 minut, ustawiając niewielkie słoiki na parze, i wtedy także należy trzymać je w chłodnym oraz ciemnym miejscu.

Więcej na ten temat