Jurek Sobieniak
Piklowana wołowina
- 700 g rostbefu
- 500 ml wody
- 250 ml octu jabłkowego
- 100 g marchwi
- 100g cukru
- 2 łyżki majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży wek
- 1 pęczek naci
Marchew kroimy w cienkie słupki. Rostbef kroimy w cienkie plastry, cebulę siekamy w pióra. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy 2 łyżki oleju. Smażymy mięso na suchej patelnie tak, aby nie leżało na sobie. Po 20 sek. mieszamy i przekładamy do weka. Ocet, wodę, cukier, majeranek gotujemy, na koniec dodajemy posiekany czosnek i zalewamy wołowinę gotowym wywarem. Gotowy wek zamykamy i odstawiamy do góry nogami aż przestygnie.
Ekspresowy sos tatarski
- 200 g majonezu
- 100 g pieczarek
- 50 g ogórków kiszonych
- 6 jajek
Pieczarki trzemy na tarce i mieszamy z majonezem. Jajka gotujemy i ścieramy na tarce, dodajemy do majonezu razem z posiekanym drobno ogórkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 10-15 min
Chleb
- 1 kg mąki 450 typ
- 1 łyżka soli
- 500ml wody
- 50g drożdży
- 2 łyżki cukru
Wodę lekko podgrzewamy i mieszamy z drożdżami i cukrem, odstawiamy na 20 min lekko przysypując mąką. Po tym czasie dodajemy resztę mąki i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min - czynno powtarzamy 3 razy. Formujemy długi chleb na grubość 7 cm. Zostawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Gotowy chleb pieczemy w 200 stopniach przez 45min do mocnego zrumienieni.
Kuba Steuermark
Śledzie z patelni z musem z kwaśnych jabłek
Skład na 4 porcje:
- 4 tuszki śledziowe
- 1 kwaśne jabłko
- 4 kromki ciemnego pieczywa na zakwasie
- odrobina oleju do smażenia
- 1 cytryna
- 1 łyżka cukru
Zetrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij z nich sok. Śledzie umyj i wysusz, lekko skrop olejem i posól. Rozgrzej patelnię i smaż na chrupiąco śledzie z obu stron. Obierz jabłka, wydrąż gniazda z pestkami, pokrój jabłka w kostkę, wrzuć do miski i zalej cytryną wraz ze skórką. W oddzielnym garnku o grubym dnie wsyp 200 g cukru i wlej odrobinę wody. Zacznij gotować aż cukier zacznie się karmelizować, dodaj jabłka wraz sokiem i skórką z cytryny i duś je aż będą miękkie. Rozgnieć je niedbale. Chleb pokrój w cienkie plastry i przyrumień w piecu bądź na patelni. Gotowy mus jabłkowy układaj na grzankach z chleba, a na wierzch połówki śledzi.
Jurek Nogal
Cebularz
- Mąka pszenna 500 g
- Mleko 250 ml
- Masło 50 g
- Sól 1 łyżeczka
- Cukier 1 łyżka
- Drożdże 1 saszetka
- Cebula 1 kg
- Olej 50 g
- Mak 100 g
Rozgrzej masło, dolej do niego mleko i wlej razem do reszty składników. Zagnieć ciasto, potrwa to około 10 minut. Odstaw do wyrośnięcia na co najmniej dwie godziny albo całą noc do lodówki. Cebulę pokrój w półksiężyce i przesmaż lekko na oleju aż się zeszkli, wsyp mak i smaż jeszcze chwilę. Ciasto podziel na 8 kawałków, każdy rozwałkuj na cienki placek, skrop olejem i nałóż cebulę z makiem. Piecz w 250 stopniach z termo obiegiem 6-8 minut.