Pytanie na Śniadanie

Podpłomyki - podpłomyk na słodko

Podpłomyk na słodko
Składniki (na 1 duży podpłomyk): 

Ciasto: 

100 gram mąki pszennej 
100 gram mąki pszennej 
30 gram świeżych drożdży 
szczypta soli 
2 łyżki oliwy z oliwek 
szczypta cukru 
1/2 szklanki ciepłego mleka 

Receptura na ciasto na 6 porcji : 
0.5 kg maka (pszenna ) 
Duża szczypta soli 
Łyżka zakwasu chlebowego 

Sposób przygotowania: wszystkie składniki łączymy ze sobą wyrabiamy jednolite ciasto dzielimy na 6 porcji 

 Dodatki: 
3-4 łyżki powideł śliwkowych 
3-4 niewielkie brzoskwinie 
kilka gałązek rozmarynu 
płatki migdałów 
50 gram czekolady deserowej + 3 łyżki mleka


Drożdże ucieram z cukrem do rozpuszczenia. Dodaję 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki ciepłego mleka. Całość mieszam do połączenia i odstawiam na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaję resztę składników: obie mąki, oliwę z oliwek, sól oraz pozostałą część mleka i wyrabiam ciasto o jednolitej, spójnej konsystencji przez około 8-10 minut. Wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto wałkuję na cienki placek. Odstawiam na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie smaruję placek powidłami śliwkowymi. Brzoskwinie kroję na ćwiartki lub ósemki i układam na posmarowanym powidłami placku. Całość posypuję płatkami migdałów i rozmarynem i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Podpłomyk piekę przez 8-10 minut. Mleko podgrzewam z czekoladą w niewielkim garnuszku do rozpuszczenia czekolady. Po wyciągnięciu z piekarnika podpłomyka polewam go rozpuszczoną czekoladą.


Podpłomyk Kurka-Oscypek 

 Skladniki na porcje:
Marchewka 35 gr 
 Cukinia 100 gr (po dwa rodzaje kolorów )
 Oscypek 80 gr
 Olej Rydzowy 25 ml 
 Szpinak świeży 50 gr
 Majeranek ,Tymianek do smaku świeży 
 Cebula drobno siekana 20 gr 
 Masło klarowane 10 gr 

Sposób przygotowania: Marchewkę kroimy w paski, a cukinię na półksiężyce, cebulę drobno siekamy. Całość smażymy na maśle klarowanym, w miedzy czasie formujemy placek z ciasta na podpłomyki i smażymy go na suchej patelni z każdej strony. Po usmażeniu na placek wykładamy ser - oscypek drobno starty na tarce - i resztę składników. Wkładamy do pieca na 3-4 minuty w temperaturze 185 stopni 


Podplomyk Burak-Ser Kozi Burak pieczony 
50 gr Ser Kozi 
50 gr Kindziuk krojony 
50 gr Rukola 50gr 
Tymianek świeży 
Majeranek świeży

Sposób przygotowania: Buraki pieczemy obsypane sola i ziołami w piekarniku w temperaturze 185 stopni. Po wystudzeniu buraki kroimy w plasterki oraz kindziuk wykładamy na usmażony placek. Na wierzch podpłomyka kładziemy ser kozi i wkładamy do pieca na 185 stopni do momentu rozpuszczenia sera. Po wyjęciu posypujemy rukolą oraz ziołami .
Więcej na ten temat