Jagodzianki
500 g mąki
50 g drożdży
100 g masła
60 g cukru
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżka skórki otartej z cytryny
150 ml mleka
Szczypta soli
3 żółtka
Nadzienie:
300 g jagód
3 łyżki cukru
1 białko
Dodatkowo na lukier:
300 g cukru pudru
sok z 2 cytryn
Przygotowanie: Mleko podgrzej do temp. 36 stopni. Dodaj cukry i drożdże, po czym dokładnie je wymieszaj. Do rozpuszczonego zaczynu dodaj 4-5 łyżek mąki (z odmierzonej). Wymieszaj i odstaw zaczyn do podwojenia objętości na ok. 15 minut. Mąkę przesiej do miski. Masło stop. Do mąki dodaj zaczyn i wymieszaj go lekko. Następnie dodaj żółtka, skórkę, sól i zacznij wyrabiać ciasto. Gdy zacznie się łączyć wlewaj masło. Wyrabiaj ciasto, aż będzie jędrne i elastyczne, ok. 10-15 minut. Odstaw ciasto do podwojenia objętości na 45-60 minut. Jagody zasyp cukrem, a gotowe ciasto podziel na 12 części. Z każdej uformuj placek o średnicy 15 cm na połowie układaj jagody, bok posmaruj białkiem i sklejaj bułeczki. Ułóż je na blaszce z papierem do pieczenia i odstaw na 20 minut. Gdy bułeczki wyrosną posmaruj je białkiem i piecz w 180 stopniach przez 30 minut. Gotowe bułeczki pokryj lukrem utartym z soku i cukru pudru.
Francuskie bułeczki z malinami
2 op. ciasta francuskiego po 300 g
250 g serka mascarpone
250 g malin
1 łyżka cukru z wanilią
4 łyżki cukru
1 jajko
Przygotowanie:
Ciasto rozłóż. Cukry wymieszaj. Posmaruj ciasto 1/2 serka i posyp połową malin i połową cukru. Przykryj drugim płatem ciasta i powtórz czynności. Zwiń ciasto w roladę wzdłuż szerszej krawędzi i potnij w 4 cm kawałki-ślimaki. Ułóż ciastka na blaszce, posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w 180 stopniach przez 30 minut (do zezłocenia). Gorące oprósz cukrem pudrem. Porzeczkowe bułeczki z kruszonką
Ciasto:
500 g mąki tortowej
60 g cukru
60 g drożdży
1 łyżka cukru z wanilią
200 ml mleka
150 g masła
3 żółtka
szczypta soli
nadzienie:
300 g czarnych porzeczek
Kruszonka:
100 g mąki
100 g masła
100 g cukru
50 g płatków migdałów
Przygotowanie:
Mleko rozgrzej do 36 stopni i wymieszaj z cukrami i drożdżami na gładką masę. Następnie dodaj mąkę. Odstaw na 15 minut. Następnie dodaj resztę mąki, żółtka i szczyptę soli. Lekko wymieszaj i dodaj do ciasta miękkie masło. Wyrabiaj je dłońmi lub mikserem aż ciasto połączy się z masłem i będzie elastyczne. Odstaw ciasto do wyrośnięcia - podwojenia objętości. Z ciasta uformuj 15 kulek. Każdą spłaszcz lekko i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. W palcach utrzyj kruszonkę. Bułeczki przełóż na papier do pieczenia. W każdej zrób wgłębienie, włóż porzeczki i posyp kruszonką. Piecz w 180 stopniach 30-40 minut, w zależności od mocy pieca. Podawaj posypane cukrem pudrem.