Pytanie na Śniadanie

Kuchnia Moniki Zamachowskiej i jej córki Zosi - Risotto ze szpinakiem i kozim serem

W kuchni PnŚ nasza redakcyjna koleżanka Monika Zamachowska, wraz z córka Zosią i ich letnie smaki: tosty sniadaniowe a`la Monika Zamachowska, letnia pasta z bakłażanów oraz letnie risotto ze szpinakiem i kozim serem.

Tosty śniadaniowe 
Składniki: 
8 kromek pszennego pieczywa tostowego 
2 jajka 
100 g mąki 
150 ml mleka 
ser mozzarella 
masło 
sól 

Pieczywo okroić ze skórki. Przełożyć 2 tosty cienkim plasterkiem mozzarelli i zlepić jak pierogi. W ten sam sposób przygotować pozostałe kromki. Na talerzyk nalać mleko, na drugi wsypać mąkę, na trzecim roztrzepać jajka, posolić. Kanapki zamoczyć z obu stron w mleku, potem obtoczyć w mące, następnie w jajkach. Tosty położyć na rozgrzany tłuszcz. Smażyć 5 minut z każdej strony.

Pasta z bakłażanów 
Składniki: 
3 bakłażany 
2 ząbki czosnku 
1 łyżka drobno posiekanej cebuli 
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 
1 łyżka majonezu 
Sok z 1/3 cytryny
Sól, pieprz 

Bakłażany włożyć do pieca i piec ok. 15 minut w temperaturze 240 stopni – aż będą miękkie. Następnie wyjąć z pieca i rozciąć na 4 części, żeby wyciekł sok. Powinny być tak miękkie, żeby miąższ można było wyjąć łyżeczką. Dokładnie posiekać nożem na desce. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Pastą nadziewać chlebki pita. 

Risotto ze szpinakiem i z kozim serem 
 Składniki na risotto: 
300 g ryżu do risotto 
500 ml bulionu warzywnego lub z kury 
120 ml białego wina 
1 cebula 
1 łyżka oliwy z oliwek 
½ łyżki masła 

Zagotować bulion. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać masło i wrzucić drobno pokrojoną cebulę. Zeszklić cebulę, dodać ryż i cały czas mieszać, aby się nie przypalił. Zalać winem i poczekać aż cały płyn się wchłonie. Zalać ryż częścią bulionu, zamieszać i przykryć. Po chwili znowu dodać bulionu,, zamieszać i przykryć. Czynność powtarzać aż cały bulion zostanie zużyty. Powinno to trwać nie dłużej niż 15 minut. Gdy bulion się wchłonie, odstawić ryż w garnku. Powinien być al dente. 

Pozostałe składniki: 
100 g świeżego szpinaku 
100 g koziego sera 
350 g bulionu warzywnego 
1 mały ząbek czosnku 
parmezan 
sok z ¼ cytryny 
60 g masła 
oliwa z oliwek
sól morska, 
pieprz, 
gałka muszkatołowa 

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać pokrojony czosnek i gałkę muszkatołową. Następnie wrzucić umyty i osuszony szpinak. Mieszać aż się skurczy, a woda odparuje. Szpinak wyjąć i posiekać, dodać sól i pieprz do smaku. Do tej samej głębokiej patelni wlać bulion, podgrzać i dodać ugotowany ryż. Gotować na wolnym ogniu. Zdjąć z gazu, dodać szpinak i starty parmezan, sok z cytryny, sól i pieprz. Zostawić pod przykryciem na 1 minutę, a potem wrzucić połowę drobno posiekanego koziego sera. Danie wyłożyć na półmisek, posypać resztą sera, dodać kilka kropel oliwy z oliwek. Podawać na stół z blokiem parmezanu i tarką
Więcej na ten temat