Pytanie na Śniadanie

Zawijańce i eskalopki wg Jurka Nogala - zawijańce z warzywami

Jurek Nogal proponuje dziś proste sposoby na: zawijańce z letnimi jabłkami; zawijańce z kurkami, warzywami letnimi i serem oraz eskalopki cielęce w białym winie z puree ziemniaczanym.

Eskalopki cielęce w białym winie z puree ziemniaczanym 
kotleciki cielęce 300 g 
Cytryna 1 szt. 
Oliwa 1 łyzka 
Wino białe 100 ml 
Masło 1 łyżka 
Natka pietruszki 
1 łyżka Masło 
1 łyżka Pieprz, sól 
Pomidory 2 szt. 
Oliwki 100 g 
Anchois 4 szt. 
Kapary 1 łyżeczka 
Oliwa Dymka 2 łodygi 
Ziemniaki 400 g 
 Mleko 150 ml
 Czosnek 2 ząbki 
Masło 50 g 
Sol, pieprz 
Szczypior pęczek 

Kotleciki cielęce oczyść z resztek kostek wysusz pokrój na kawałki. Połóż na folii spożywczej, przykryj drugim kawałkiem folii i delikatnie rozbij tłuczkiem ale niezbyt cienko. skrop oliwą i cytryną. O odłóż na 15 minut aby się zamarynowały. Rozgrzej patelnię polej odrobina oliwy i smaż eskalopki dosłownie kilkanaście sekund z każdej strony, na dobrze rozgrzanej patelni. Podlej odrobiną wina i smaż chwilę. Zdejmij na bok kotlecika wrzuć na patelnię łyżkę masła, wyłącz gaz, wsyp natkę i dopraw. Pomidory pokrój, dodaj do nich zmiażdżone oliwki i kapary oraz posiekane anchois, posyp posiekaną dymką i polej oliwą. Zagotuj wodę i posól, ugotuj ziemniaki. Gdy będą gotowe dodaj do nich zagotowane mleko ze zmiażdżonym czosnkiem i masłem. Zmiażdż tłuczkiem i dosyp posiekanego szczypioru i dopraw solą i pieprzem. Na puree połóż kotleciki i polej sosem z patelni. Obok na talerzu nałóż sałatkę z pomidorów.

Trudność **

Zawijarce owocowe 
 mąka 500 g 
 mleko 150 ml 
 Jaja 3 szt. 
 Sól 1 łyżeczka 
cukier 60 g drożdże 
 1 saszetka do środka: owoce sezonowe 500 g 

 Podgrzej lekko mleko, wbij 2 jaja i jedno żółtko. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj dokładnie i wyrabiaj ciasto około 5 minut. Odstaw przykryte do wyrośnięcia. Po dwóch godzinach, rozwałkuj ciasto na dwa placki. Na każdym placku rozłóż owoce i zwiń jak roladę. Potnij na kawałki około 10 cm. Odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj z wierzchu białkiem. Piecz w 180 stopniach 35 minut. 

Zawijaniec z warzywami 
Na ciasto: 
 Mąka pszenna typ 400 
500 g 
 Jaja 2 szt. 
 Mleko 150 ml 
 Masło 100 g
 Drożdże 1 saszetka
 Cukier 1 łyżka 
 Sól 1 łyżeczka 
 Masło klarowane do smarowania i pieczenia

 Do środka: 
 Cebula 3 szt. 
 Cukinia 1 szt. 
 Kurki 500 g 
 Ser bursztyn lub bunc 300 g 
 Gałka muszkatołowa, sól, pieprz 

 Rozpuść masło i wlej do niego mleko. Wymieszaj dokładnie ze wszystkimi składnikami i wyrabiaj ciasto około 8 minut. Odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 2 godziny. Wyłóż ciasto na blat i wyrabiaj około minutę. Podziel na 3 części i uformuj z nich kulki i odłóż na bok przykryte ściereczką. Każdą kulkę rozwałkuj na cienki jak papier placek. Pierwszy placek połóż na ściereczce a wierzch posmaruj stopionym masłem klarowanym, na nim rozłóż lekki podsmażoną posoloną cebulę. Drugi placek połóż na pierwszym, posmaruj masłem i na nim rozłóż cukinię lekko przesmażoną startą na grubych oczkach i odciśniętą. Trzeci placek połóż na drugim, posmaruj masłem a na nim rozłóż przesmażone na dużym ogniu kurki doprawione solą, pieprzem i gałką, posyp startym serem. Teraz zwiń ciasto w roladę i zwiń w ślimaka. Włóż do tortownicy albo prostokątnej blachy. Przykryj ściereczką i odstaw do podrośnięcia na pół godziny. Polej pozostałym klarowanym masłem. Piecz około godziny w 180 stopniach. ż kotleciki i polej sosem z patelni. Obok na talerzu nałóż sałatkę z pomidorów. 

Więcej na ten temat