Zawijarce owocowe mąka 500 g
mleko 150 ml
Jaja 3 szt.
Sól 1 łyżeczka
cukier
60 g drożdże
1 saszetka do środka: owoce sezonowe 500 g
Podgrzej lekko mleko, wbij 2 jaja i jedno żółtko. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj dokładnie i wyrabiaj ciasto około 5 minut. Odstaw przykryte do wyrośnięcia. Po dwóch godzinach, rozwałkuj ciasto na dwa placki. Na każdym placku rozłóż owoce i zwiń jak roladę. Potnij na kawałki około 10 cm. Odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj z wierzchu białkiem. Piecz w 180 stopniach 35 minut.
Zawijaniec z warzywami
Na ciasto:
Mąka pszenna typ 400
500 g
Jaja 2 szt.
Mleko 150 ml
Masło 100 g
Drożdże 1 saszetka
Cukier 1 łyżka
Sól 1 łyżeczka
Masło klarowane do smarowania i pieczenia
Do środka:
Cebula 3 szt.
Cukinia 1 szt.
Kurki 500 g
Ser bursztyn lub bunc
300 g
Gałka muszkatołowa,
sól, pieprz
Rozpuść masło i wlej do niego mleko. Wymieszaj dokładnie ze wszystkimi składnikami i wyrabiaj ciasto około 8 minut. Odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 2 godziny. Wyłóż ciasto na blat i wyrabiaj około minutę. Podziel na 3 części i uformuj z nich kulki i odłóż na bok przykryte ściereczką. Każdą kulkę rozwałkuj na cienki jak papier placek. Pierwszy placek połóż na ściereczce a wierzch posmaruj stopionym masłem klarowanym, na nim rozłóż lekki podsmażoną posoloną cebulę. Drugi placek połóż na pierwszym, posmaruj masłem i na nim rozłóż cukinię lekko przesmażoną startą na grubych oczkach i odciśniętą. Trzeci placek połóż na drugim, posmaruj masłem a na nim rozłóż przesmażone na dużym ogniu kurki doprawione solą, pieprzem i gałką, posyp startym serem. Teraz zwiń ciasto w roladę i zwiń w ślimaka. Włóż do tortownicy albo prostokątnej blachy. Przykryj ściereczką i odstaw do podrośnięcia na pół godziny. Polej pozostałym klarowanym masłem. Piecz około godziny w 180 stopniach. ż kotleciki i polej sosem z patelni. Obok na talerzu nałóż sałatkę z pomidorów.