Sałatka z pomidorami i marynowanymi warzywami
Do zamarynowania:
- Ocet jabłkowy 100 ml
- Ziarna kolendry 1 łyżka
- Chilli ½ strąka
- Czosnek 1 ząbek
- Cukier 1 łyżka
- Marchew 1 szt.
- Burak 1 szt.
- Kalarepa 1 szt.
Sałatka:
- Pomidory różne rodzaje 8 szt.
- Kapary 1 łyżka
- Chilli ½ strąka
- Bazylia garść
- Oliwa
- Szalotka 1 szt.
- Stary chleb 3 kromki
- Feta lub kozi ser 100 g
Ocet zagotuj z cukrem, kolendrą, chilli i czosnkiem. Zalej nim pokrojone w plastry warzywa i odstaw aż ostygną. Odcedź warzywa i dodaj do sałatki zrobionej z: Pomidorów podzielonych na ćwiartki. Wymieszanych z porwanymi listkami bazylii, kaparami, drobno pokrojoną szalotką i posiekanym chilli. Starym chlebem porwanym, skropionym oliwą i przesmażonym na patelni. Marynatę zagotuj i zredukuj, wyciągnij czosnek i ostudź. Sałatkę posyp pokruszonym serem i polej sosem z marynaty i oliwą.
Chłodnik z ogórka i awokado
- Ogórek 3 szt.
- Awokado Hass 2 szt.
- Oliwa
- Limonka 1-2 szt
- Cebula czerwona mała 1 szt.
- Czosnek 1 ząbek
- Jogurt grecki 1 op.
- Kolendra garść
- Orzechy pistacjowe 2 łyżki
Na krem:
- Cebula 1 szt.
- Por 1 szt.
- Oliwa
- Sól, pieprz
Warzywa na bulion pokrój w kawałki i podsmaż na oliwie. Zalej odrobiną wody i gotuj 15 minut. Zblenduj i ostudź. Jedno całe i pół awokado zmiksuj z oliwą, dwoma ogórkami wraz z pestkami, posiekanym ząbkiem czosnku i sokiem z limonki. Dodaj jogurt i wlej gęsty krem z warzyw . Dopraw solą i pieprzem. ½ awokado pokrój na kawałeczki, ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czerwoną cebule pokrój w cienkie półksiężyce. Wszystko dodaj do reszty. Na wierzchu posyp prażonymi orzeszkami i kolendrą, polej oliwą.
Pieczona cebula
- Cebula 4 szt.
- Listek bobkowy, ziele, cynamon laska
- Sól gruboziarnista 4 łyżki
- Jaja 2 szt.
- Olej 200 ml
- Czosnek 1 ząbek
- musztarda
- Sól, pieprz
- Szczypior, mięta, tymianek, lubczyk
Obierz cebulę . Obetnij korzonki i górne części z których wyrasta szczypior. Włóż do garnka i zalej wodą, dodaj ziele i listek bobkowy oraz laskę cynamonu. Gotuj ma małym ogniu aż cebula zacznie mięknąć (około 15 minut). Wyjmij ją teraz delikatnie z wody. Natnij od góry na krzyż do połowy wysokości cebuli. Na papierze do pieczenia wysyp gruboziarnista sól i na niej poukładaj cebule. Teraz wstaw do piekarnika i piecz około pół godziny w 180 stopniach aż się cebule zarumienią. W trakcie gdy cebulę się pieką przygotuj majonez. Żółtka zacznij delikatnie ubijać lejąc do nich cienkim strumieniem olej. Gdy zgęstnieją dodaj ostudzony, lekko podsmażony na oleju czosnek z solą i łyżeczkę musztardy. Wymieszaj dokładnie. I wstaw do lodówki. Upieczone cebule wyjmij na talerz i polej majonezem. Posyp szczypiorem i świeżymi ziołami.