Pljeskavica
- 800g wołowej mielonej łopatki
- 400g wieprzowej mielonej łopatki
- 6 ząbków czosnku
- 200g sera żółtego
- 300g cebuli białej
- Chilli 3 strączki
- Sól, pieprz
Czosnek siekamy razem z chilli i ucieramy z solą i pieprzem. Następnie mieszamy 5-10min z mielonym mięsem i pokrojonym w drobną kostkę serem. Formujemy 200g kule i rozpłaszczamy formując cienkie kotlety. Smażymy po 3-4 min z każdej strony. Podajemy z płaskim pieczywem i pastami
Pasta pomidorowa z bakłażanem - lutenica
- 1kg pomidorów
- 3 bakłażany
- 1kg papryki lub 2 słoiki papryki grillowanej bez skóry
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1/2 szkl. oleju z wytłoczyn
- 5 ząbków czosnku
- 2-3 papierowe torby
- 1 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 płaskie stołowe łyżki cukru
Pomidory parzymy, obieramy, kroimy i dusimy do zredukowania do 1/2 objętości. Cebulę szklimy na oleju razem z czosnkiem i tartą marchewką. Wszystkie pozostałe warzywa pieczemy w 200st. do mocnego zrumienienia, następnie wkładamy w torbę papierową i odstawiamy na 30 min. Zaparzone warzywa obieramy ze skóry i drobno siekamy. Gotową siekankę dodajemy razem z czosnkiem, marchewką i cebulą. Wszystko dusimy 40 min. Na koniec dodajemy cukier, sól, kumin i pieprz do smaku. Całość mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia
Pasta ogórkowa tzatziki
- 1 opakowanie jogurtu bałkańskiego 400g
- 2 długie ogórki
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz do smaku
Ogórki trzemy na tarce i odciskamy 3 krotnie. Następnie ucieramy czosnek z solą i mieszamy wszystkie składniki z jogurtem, doprawiamy pieprzem.
Chleb w stylu bałkańskim
- 1 kg mąki 450typ
- 1 łyżka soli
- 500ml wody
- 50g drożdży
- 2 łyżki cukru
Wodę lekko podgrzewamy i mieszamy z drożdżami i cukrem odstawiamy na 20 min lekko przysypując mąką. Po zadanym czasie dodajemy resztę mąki i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Wyrośnięte ciasto ponownie przerabiamy i odstawiamy na 20 min i ponownie przerabiamy i odstawiamy na kolejne 20 min po tym czasie ciasto przerabiamy ostatni raz i formujemy 100g kulki ,które po 5 min odpoczynku wałkujemy na 0,5 cm placki. Gotowe placki pieczemy w 200st do zrumienienia.