Kuchnia bałkańska wg Jurka Sobieniaka - tzatziki

Wielu Polaków coraz tłumniej odwiedza Chorwację i Czarnogórę, dla tych, którzy jadą tam na wakacje przedsmak tego co może ich tam czekać, a dla tych, którzy już tam byli, miłe kulinarne wspomnienia. Specjalista od kuchni bałkańskiej, Jerzy Sobieniak, zademonstruje jak przyrządzić: pljeskavicę, pastę pomidorową z bakłażanem lute nica, pastę ogórkową tzatziki oraz chleb w stylu bałkańskim.

Pljeskavica
  • 800g wołowej mielonej łopatki
  • 400g wieprzowej mielonej łopatki
  • 6 ząbków czosnku
  • 200g sera żółtego
  • 300g cebuli białej
  • Chilli 3 strączki
  • Sól, pieprz
Czosnek siekamy razem z chilli i ucieramy z solą i pieprzem. Następnie mieszamy 5-10min z mielonym mięsem i pokrojonym w drobną kostkę serem. Formujemy 200g kule i rozpłaszczamy formując cienkie kotlety. Smażymy po 3-4 min z każdej strony. Podajemy z płaskim pieczywem i pastami

Pasta pomidorowa z bakłażanem - lutenica
  • 1kg pomidorów
  • 3 bakłażany
  • 1kg papryki lub 2 słoiki papryki grillowanej bez skóry
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1/2 szkl. oleju z wytłoczyn
  • 5 ząbków czosnku
  • 2-3 papierowe torby
  • 1 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 płaskie stołowe łyżki cukru
Pomidory parzymy, obieramy, kroimy i dusimy do zredukowania do 1/2 objętości. Cebulę szklimy na oleju razem z czosnkiem i tartą marchewką. Wszystkie pozostałe warzywa pieczemy w 200st. do mocnego zrumienienia, następnie wkładamy w torbę papierową i odstawiamy na 30 min. Zaparzone warzywa obieramy ze skóry i drobno siekamy. Gotową siekankę dodajemy razem z czosnkiem, marchewką i cebulą. Wszystko dusimy 40 min. Na koniec dodajemy cukier, sól, kumin i pieprz do smaku. Całość mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia

Pasta ogórkowa tzatziki
  • 1 opakowanie  jogurtu bałkańskiego 400g
  • 2 długie ogórki
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz do smaku
Ogórki trzemy na tarce i odciskamy 3 krotnie. Następnie ucieramy czosnek z solą i mieszamy wszystkie składniki z jogurtem, doprawiamy pieprzem.

Chleb w stylu bałkańskim
  • 1 kg mąki 450typ
  • 1 łyżka soli
  • 500ml wody
  • 50g drożdży
  • 2 łyżki cukru
Wodę lekko podgrzewamy i mieszamy z drożdżami i cukrem odstawiamy na 20 min lekko przysypując mąką. Po zadanym czasie dodajemy resztę mąki i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Wyrośnięte ciasto ponownie przerabiamy i odstawiamy na 20 min i ponownie przerabiamy i odstawiamy na kolejne 20 min po tym czasie ciasto przerabiamy ostatni raz i formujemy 100g kulki ,które po 5 min odpoczynku wałkujemy na 0,5 cm placki. Gotowe placki pieczemy w 200st do zrumienienia.