Marynowane młode warzywa dyniowate
Składniki na 1 duży słoik:
- 1 młoda cukinia zielona,
- 1 młoda cukinia żółta,
- 1 młody jasnozielony kabaczek,
- 50 ml octu z białego wina,
- 500 ml wody,
- 2 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 2 gwiazdki anyżu,
- 4 goździki,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego
Warzywa pokrój w grubą kostkę. Zagotuj wodę i wlej do niej ocet a następnie wrzuć przyprawy, cukier i sól. Zamieszaj i dodaj warzywa, gotuj je na małym ogniu około 10 minut. Zostaw w gorącej zalewie i przelej do sterylnych słoików. Zakręć i odwróć do góry do nogami aby zassały się pokrywki
Lekka konfitura porzeczkowa
Składniki na 1 duży słoik:
- 300 g białych porzeczek,
- 300 g czerwonych porzeczek,
- 300 g czarnych porzeczek,
- 200 ml wody,
- 400 g cukru
Rozpuść cukier w wodzie i zacznij go gotować. a gdy syrop się zagotuje i zredukuje i powstaną na nim brązowe i gęste pęcherze powietrza wrzucaj partiami porzeczki – nie za dużo, aby nie obniżyć temperatury konfitury. Gdy dodasz wszystkie ,nie mieszaj ich, ale kręć lekko rondlem, w którym je smażysz. Po około 10 minutach konfitura będzie gotowa a wtedy przelej ją do sterylnych słoików. Zakręć i odwróć do góry do nogami aby zassały się pokrywki
Marmolada cytrusowo-malinowa
Składniki na 1 duży słoik:
- 1 pomarańcza,
- 1 cytryna,
- 1 limonka,
- 500 g świeżych malin,
- 250 g cukru
Umyj cytrusy, wysusz i zetrzyj z nich skórki – tylko kolorowe części. Nie ścieraj białej błony, bo jest gorzka. Wyciśnij sok z połówek każdego z cytrusów, połącz ze skórkami i malinami. Całość zasyp cukrem i duś na małym ogniu przez około 40 minut. Następnie przelej marmoladę do sterylnych słoików. Zakręć i odwróć do góry do nogami, aby zassały się pokrywki
Sałatka letnia z marynowanymi dyniowatymi, pęczakiem, miętą i soczewicą
Składniki na 4 porcje:
- 300 g pęczaku,
- 200 g zielonej soczewicy,
- 1 paczka kminu rzymskiego,
- 1 paczka pieprzu cayenne,
- 1 pęczek mięty,
- połowa słoika wcześniej zrobionych marynowanych młodych warzyw dyniowatych,
- sól/pieprz,
- oliwa sansa,
- 1 cytryna,
- 1 łyżeczka musztardy,
- odrobina cukru
Ugotuj pęczak i soczewicę według przepisu i gdy są jeszcze gorące połącz je, skrop lekko oliwą sansa i dopraw kminem i pieprzem cayenne. Potnij miętę i pomieszaj z octowymi marynowanymi warzywami dyniowatymi. Zrób prosty dressing używając soku i skórki z jednej cytryny, musztardy i cukru. Rozluźnij sos dodając oliwę sansa. Warzywa z miętą połącz z pęczakiem i soczewicą, całość skrop dressingiem i podawaj lekko ciepłe