LATO ZAMKNIĘTE W SŁOIKU marynowane warzywa

Marynowane młode warzywa dyniowate
Składniki na 1 duży słoik:
  • 1 młoda cukinia zielona,
  • 1 młoda cukinia żółta,
  • 1 młody jasnozielony kabaczek,
  • 50 ml octu z białego wina,
  • 500 ml wody,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • 4 goździki,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego
Warzywa pokrój w grubą kostkę. Zagotuj wodę i wlej do niej ocet a następnie wrzuć przyprawy, cukier i sól. Zamieszaj i dodaj warzywa, gotuj je na małym ogniu około 10 minut. Zostaw w gorącej zalewie i przelej do sterylnych słoików. Zakręć i odwróć do góry do nogami aby zassały się pokrywki

Lekka konfitura porzeczkowa
Składniki na 1 duży słoik:
  • 300 g białych porzeczek,
  • 300 g czerwonych porzeczek,
  • 300 g czarnych porzeczek,
  • 200 ml wody,
  • 400 g cukru
Rozpuść cukier w wodzie i zacznij go gotować. a gdy syrop się zagotuje i zredukuje i powstaną na nim brązowe i gęste pęcherze powietrza wrzucaj partiami porzeczki – nie za dużo, aby nie obniżyć temperatury konfitury. Gdy dodasz wszystkie ,nie mieszaj ich, ale kręć lekko rondlem, w którym je smażysz. Po około 10 minutach konfitura będzie gotowa a wtedy przelej ją do sterylnych słoików. Zakręć i odwróć do góry do nogami aby zassały się pokrywki

Marmolada cytrusowo-malinowa
Składniki na 1 duży słoik:
  • 1 pomarańcza,
  • 1 cytryna,
  • 1 limonka,
  • 500 g świeżych malin,
  • 250 g cukru
Umyj cytrusy, wysusz i zetrzyj z nich skórki – tylko kolorowe części. Nie ścieraj białej błony, bo jest gorzka. Wyciśnij sok z połówek każdego z cytrusów, połącz ze skórkami i malinami. Całość zasyp cukrem i duś na małym ogniu przez około 40 minut. Następnie przelej marmoladę do sterylnych słoików. Zakręć i odwróć do góry do nogami, aby zassały się pokrywki

Sałatka letnia z marynowanymi dyniowatymi, pęczakiem, miętą i soczewicą
Składniki na 4 porcje:
  • 300 g pęczaku,
  • 200 g zielonej soczewicy,
  • 1 paczka kminu rzymskiego,
  • 1 paczka pieprzu cayenne,
  • 1 pęczek mięty,
  • połowa słoika wcześniej zrobionych marynowanych młodych warzyw dyniowatych,
  • sól/pieprz,
  • oliwa sansa,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • odrobina cukru
Ugotuj pęczak i soczewicę według przepisu i gdy są jeszcze gorące połącz je, skrop lekko oliwą sansa i dopraw kminem i pieprzem cayenne. Potnij miętę i pomieszaj z octowymi marynowanymi warzywami dyniowatymi. Zrób prosty dressing używając soku i skórki z jednej cytryny, musztardy i cukru. Rozluźnij sos dodając oliwę sansa. Warzywa z miętą połącz z pęczakiem i soczewicą, całość skrop dressingiem i podawaj lekko ciepłe

Polędwica wieprzowa z sosem porzeczkowym i puree z piklowanych dyniowych
Składniki na 4 porcje:
  • 2 polędwiczki wieprzowe,
  • połowa słoika wcześniej zrobionych marynowanych młodych warzyw dyniowatych, 100 g
  • zimnego masła,
  • 100 ml śmietanki,
  • kilka gałązek tymianku,
  • sól/pieprz,
  • 100 g konfitury porzeczkowej,
  • odrobina czerwonego wytrawnego wina,
  • 1 szalotka,
  • odrobina oleju do smażenia
Polędwice oczyść z błon, nasmaruj olejem i posól. Warzywa marynowane wrzuć do rondla, dodaj połowę masła i śmietanki i duś na małym ogniu, pod koniec dodaj tymianek. Całość zblenduj na gładko. Rozgrzej patelnię i gdy jest gorąca zacznij smażyć polędwice. W kolejnym rondlu podgrzej 100 g konfitury porzeczkowej i gdy jest gorąca wlej wino i pociętą drobno szalotkę. Duś na małym ogniu i skończ smażyć polędwice z każdej ze stron. Odstaw je w ciepłe miejsce, żeby odpoczęły. Gdy sos jest już zredukowany, dodaj resztę masła i energicznie wymieszaj. Wyłóż puree z dyniowatych, pociętą w grube plastry polędwicę i całość polej sosem.