Jaglanka z czereśniami
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej przelanej wrzątkiem
- 1 szklanka mleka roślinnego lub wody
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- Garść czereśni
- Szczypta cynamonu
- 2 łyżki cukru
- Odrobina wody
Kaszę przepłucz we wrzątku. Następnie przesyp do garnka i zalej mlekiem roślinnym. Dodaj cukier i sól. Gotuj na małym ogniu do miękkości. Czereśnie umyj, przekrój na pół i pozbądź się pestek. Przenieś na patelnię i posyp cukrem. Duś aż cukier się rozpuści, a owoce pokryją się powstałym słodkim sosem. Dodaj odrobinę cynamonu. Ugotowaną kaszę przenieś do miski. Dodaj karmelizowane czereśnie. Całość polej powstałym z owoców sosem.
Mizeria z ziołami
- 6 ogórków gruntowych
- 1/2 szklanki majonezu sojowego
- 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- pieprz czarny
Majonez sojowy:
- 1/2 szklanki mleka sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1/2 szklanki oleju
- sól
- pieprz
Ogórki umyj i potnij w talary. Przenieś ogórki do dużej miski. Posyp solą i pozostaw na 1 minutę. Następnie odlej powstały z ogórków sok.
Majonez sojowy:
Połącz mleko, ocet i musztardę. Zblenduj lub mieszaj trzepaczką. Polwoli dodawaj olej. Dodaj tyle oleju, aż majonez sojowy odpowiednio zgęstnieje.
Połącz ogórki ze zrobionym majonezem. Dodaj sporo posiekanych ziół. Pasuje koperek i zielona cebulka. Dopraw do smaku solą i świeżym czarnym pieprzem.
Sznycle z kaszy gryczanej i pieczarek
- 1 szklanka suchej kaszy gryczanej
- 300g pieczarek lub boczniaków
- ½ szklanki zielonej soczewicy
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżka sosu sojowego (niekoniecznie)
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- 2 jagody jałowca
- ½ szklanki bułki tartej
- sól
- pieprz
Soczewicę oraz kaszę gryczaną ugotuj na miękko. Kaszę gryczaną gotuj w małej ilości wody by nie rozgotować kaszy. Gotową kaszę i soczewicę przesyp do dużej miski. Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oleju. Wsyp drobno posiekaną cebulkę. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i 1 łyżkę sosu sojowego. Grzyby umyj lub oczyść. Posiekaj drobno i wrzuć do cebuli. Smaż na małym ogniu. Kiedy grzyby znacznie zmieszą objętość przełóż zawartość patelni do miski. Usuń liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Kaszę, soczewicę i grzyby przemiel blenderem pozostawiając grudki. Dodaj odpowiednią ilość bułki tartej tak by masa się dobrze lepiła. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Formuj sznycelki. Smaż na rozgrzanej patelni lub piecz w piekarniku rozgrzanego do 180 stopni przez około 30 minut. Podawaj z ziemniakami i mizerią.
Warzywa z piekarnika:
- kilka ziemniaków
- marchewki
- 3 łyżki oleju
- sól
- świeży koperek
Ziemniaki obierz i przekrój na 4 łódeczki. Marchewki pokrój i przenieś do miski. Dodaj odrobinę soli i oleju. Wymieszaj i przenieś na blachę do pieczenia. Piecz w 180 stopniach aż warzywa zmiękną i się zarumienią. Podawaj posypane koperkiem.