Pytanie na Śniadanie

KUCHNIA WEGE NIE JEST NUDNA - mizeria z ziołami

Jaglanka z czereśniami
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej przelanej wrzątkiem
  • 1 szklanka mleka roślinnego lub wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • Garść czereśni
  • Szczypta cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • Odrobina wody
Kaszę przepłucz we wrzątku. Następnie przesyp do garnka i zalej mlekiem roślinnym. Dodaj cukier i sól. Gotuj na małym ogniu do miękkości. Czereśnie umyj, przekrój na pół i pozbądź się pestek. Przenieś na patelnię i posyp cukrem. Duś aż cukier się rozpuści, a owoce pokryją się powstałym słodkim sosem. Dodaj odrobinę cynamonu. Ugotowaną kaszę przenieś do miski. Dodaj karmelizowane czereśnie. Całość polej powstałym z owoców sosem.

Mizeria z ziołami
  • 6 ogórków gruntowych
  • 1/2 szklanki majonezu sojowego
  • 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • pieprz czarny
Majonez  sojowy:
  • 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1/2 szklanki oleju
  • sól
  • pieprz
Ogórki umyj i potnij w talary. Przenieś ogórki do dużej miski. Posyp solą i pozostaw na 1 minutę. Następnie odlej powstały z ogórków sok.
Majonez sojowy:
Połącz mleko, ocet i musztardę. Zblenduj lub mieszaj trzepaczką. Polwoli dodawaj olej. Dodaj tyle oleju, aż majonez sojowy odpowiednio zgęstnieje.
Połącz ogórki ze zrobionym majonezem. Dodaj sporo posiekanych ziół. Pasuje koperek i zielona cebulka. Dopraw do smaku solą i świeżym czarnym pieprzem.

Sznycle z kaszy gryczanej i pieczarek
  • 1 szklanka suchej kaszy gryczanej
  • 300g pieczarek lub boczniaków
  • ½ szklanki zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżka sosu sojowego (niekoniecznie)
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 jagody jałowca
  • ½ szklanki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
Soczewicę oraz kaszę gryczaną ugotuj na miękko. Kaszę gryczaną gotuj w małej ilości wody by nie rozgotować kaszy. Gotową kaszę i soczewicę przesyp do dużej miski. Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oleju. Wsyp drobno posiekaną cebulkę. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i 1 łyżkę sosu sojowego.  Grzyby umyj lub oczyść. Posiekaj drobno i wrzuć do cebuli. Smaż na małym ogniu. Kiedy grzyby znacznie zmieszą objętość przełóż zawartość patelni do miski.  Usuń liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Kaszę, soczewicę i grzyby przemiel blenderem pozostawiając grudki. Dodaj odpowiednią ilość bułki tartej tak by masa się dobrze lepiła. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Formuj sznycelki. Smaż na rozgrzanej patelni lub piecz w piekarniku rozgrzanego do 180 stopni przez około 30 minut. Podawaj z ziemniakami i mizerią.

Warzywa z piekarnika:
  • kilka ziemniaków
  • marchewki
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • świeży koperek
Ziemniaki obierz i przekrój na 4 łódeczki. Marchewki pokrój i przenieś do miski. Dodaj odrobinę soli i oleju. Wymieszaj i przenieś na blachę do pieczenia. Piecz w 180 stopniach aż warzywa zmiękną i się zarumienią. Podawaj posypane koperkiem. 
Ciasto drożdżowe z śliwkami i kruszonką
  • 8-10 śliwek
CIASTO:
  • 150ml ciepłego mleka roślinnego
  • około 300g mąki pszennej
  • 30g świeżych drożdży
  • 4-6 dużych łyżek cukru
  • 2 łyżki oleju
KRUSZONKA:
  • 2 czubate łyżki margaryny roślinnej lub 4 łyżki oleju
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka zimnej wody
Do miski wlej mleko, wsyp drożdże i cukier. Mieszaj aż drożdże i cukier się rozpuszczą.  Zostaw na 10 minut. Następnie powoli i stopniowo, ciągle mieszając otwartą dłonią, dosypuj mąki. Na koniec dodaj olej. Przenieś ciasto na blat i chwilę wyrabiaj. Ciasto powinno być miękkie i sprężyste. Przenieś ciasto do formy z papierem do pieczenia. Rozciągnij tak, by wypełniło całe dno. Przykryj ścierką i zostaw na 30 minut. W tym czasie przygotuj kruszonkę. Połącz wszystkie składniki w misce. Dodaj odrobinę zimnej wody by lepiej połączyć składniki. Powinna wyjść zwarta, lekko krucha kulka. Przenieś ją do lodówki. Śliwki umyj i przekrój na połówki. Usuń pestki. Układaj wg uznania na wyrośniętym cieście, skórką na dół. Lekko dociśnij. Na koniec przy pomocy tarki oprósz ciasto kruszonką.  Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz ciasto około 30 minut aż zacznie się rumienić.
Więcej na ten temat