Błyskawiczna sałatka z bobu
- 1 kg bobu
- natka pietruszki
- czerwona cebula
- oliwa
- ocet balsamiczny
- sól i pieprz
Bób gotujemy i od razu po zagotowaniu hartujemy w zimnej wodzie, aby nie był zbyt miękki. Studzimy. Natkę i cebulę kroimy drobno. Przygotowujemy winegret: 3 łyżki oliwy mieszamy z łyżką octu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko delikatnie mieszamy i podajemy z chrupiącą bagietką.
Arbuzowe caprese
- 3 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę
- kostka sera feta lub podobnego
- pęczek bazylii
- sok z połowy limonki
- 2 łyżki kaparów
- 8-10 czarnych oliwek
- sól i pieprz do smaku
- sos balsamiczny do dekoracji
Arbuza, pokruszony ser, kapary i oliwki przełożyć do miski. Skropić sokiem z limonki, doprawić solą i pieprzem, udekorować bazylią i polać redukcją balsamiczną przed podaniem. Sałatka idealna do białego mięsa z grilla lub ryb.
Letnia sałatka z czereśniami i serem gorgonzola
- 150 g młodego szpinaku lub roszponki
- 200 g czereśni bez pestek
- 100 g sera gorgonzola
- 50 g pestek dyni lub słonecznika
- 200 g grillowanej piersi kurczaka
- 1 łyżeczka musztardy z Dijon
- 1,5 łyżki octu z czerwonego wina
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Szpinak umyć, ułożyć w dużej misce. Dodać połówki czereśni, rozdrobniony ser i grillowanego kurczaka pokrojonego w plasterki. Z musztardy, octu i oliwy zrobić sos, doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę sosem. Pestki uprażyć na suchej patelni, udekorować nimi sałatkę.