Pytanie na Śniadanie

SAŁATKI NA LATO

Błyskawiczna sałatka z bobu
  • 1 kg bobu
  • natka pietruszki
  • czerwona cebula 
  • oliwa
  • ocet balsamiczny 
  • sól i pieprz 
Bób gotujemy i od razu po zagotowaniu hartujemy w zimnej wodzie, aby nie był zbyt miękki. Studzimy. Natkę i cebulę kroimy drobno. Przygotowujemy winegret: 3 łyżki oliwy mieszamy z łyżką octu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko delikatnie mieszamy i podajemy z chrupiącą bagietką.

Arbuzowe caprese
  • 3 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę 
  • kostka sera feta lub podobnego 
  • pęczek bazylii
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki kaparów 
  • 8-10 czarnych oliwek 
  • sól i pieprz do smaku 
  • sos balsamiczny do dekoracji 
Arbuza, pokruszony ser, kapary i oliwki przełożyć do miski. Skropić sokiem z limonki, doprawić solą i pieprzem, udekorować bazylią i polać redukcją balsamiczną przed podaniem. Sałatka idealna do białego mięsa z grilla lub ryb.

Letnia sałatka z czereśniami i serem gorgonzola
  • 150 g młodego szpinaku lub roszponki
  • 200 g czereśni bez pestek 
  • 100 g sera gorgonzola
  • 50 g pestek dyni lub słonecznika 
  • 200 g grillowanej piersi kurczaka 
  • 1 łyżeczka musztardy z Dijon
  • 1,5 łyżki octu z czerwonego wina
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku 
Szpinak umyć, ułożyć w dużej misce. Dodać połówki czereśni, rozdrobniony ser i grillowanego kurczaka pokrojonego w plasterki. Z musztardy, octu i oliwy zrobić sos, doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę sosem. Pestki uprażyć na suchej patelni, udekorować nimi sałatkę.
Więcej na ten temat