Placuszki z cukinii z łososiem i miętą
- 1 cukinia (300g)
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki
- 1 cebula
- sól, pieprz
- olej do smażenia
dodatkowo:
- 150 g gęstej śmietany 18%
- 150 g wędzonego łososia
- pęczek mięty
- 2 cytryny
Przygotowanie:
Cukinię zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj posiekaną cebulę, mąkę, jajka, sól i pieprz. Wymieszaj ciasto i smaż na gorącym oleju. Śmietanę wymieszaj z solą i garścią mięty. Podawaj placuszki skropione śmietaną, z łososiem, miętą i cząstką cytryny.
Chipsy z cukinii
- 2 cukinie
- 100 g tartego parmezanu lub sezamu
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki oliwy
Sos:
- 150 g jogurtu naturalnego
- sok z 1/2 cytryny
- 1 pęczek koperku lub kolendry
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinię potnij w cienkie plastry, ok. 2 mm grubości. Posól i odstaw na 20 minut. W misce wymieszaj ser lub sezam, oliwę i przyprawy. Osącz cukinię na ręczniku. Posyp posypką i układaj płasko na papierze do pieczenia. Piecz cukinię w 180 stopniach ok. 15 minut, aż czipsy będą złote. Składniki sosu dokładnie wymieszaj i podawaj z chipsami.
Ciasto czekoladowe z cukinii
- 250 g cukinii
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki jogurtu greckiego
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 jajka
- 50 g kropelek czekoladowych lub gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Zetrzyj cukinię ze skórką na grubych oczkach tarki. W jednej misce wymieszaj suche składniki, a w drugiej mokre. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj ciasto. Dodaj startą cukinię i ewentualnie kropelki czekoladowe lub posiekaną czekoladę, po czym ponownie wymieszaj i przelej do formy keksowej 10 x 20 cm. Piecz ciasto w 180 stopniach przez 45 minut - do suchego patyczka.