Pytanie na Śniadanie

PYSZNE DANIA Z CUKINII - placuszki z łososiem

Placuszki z cukinii z łososiem i miętą
  • 1 cukinia (300g)
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki 
  • 1 cebula 
  • sól, pieprz 
  • olej do smażenia
dodatkowo:
  • 150 g gęstej śmietany 18% 
  • 150 g wędzonego łososia 
  • pęczek mięty
  • 2 cytryny 
Przygotowanie:
Cukinię zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj posiekaną cebulę, mąkę, jajka, sól i pieprz. Wymieszaj ciasto i smaż na gorącym oleju. Śmietanę wymieszaj z solą i garścią mięty. Podawaj placuszki skropione śmietaną, z łososiem, miętą i cząstką cytryny.

Chipsy z cukinii 
  • 2 cukinie 
  • 100 g tartego parmezanu lub sezamu
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku 
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano 
  • 1/3 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 3 łyżki oliwy 
Sos:
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 1 pęczek koperku lub kolendry
  • 1 łyżka miodu 
  • sól, pieprz 
Przygotowanie:
Cukinię potnij w cienkie plastry, ok. 2 mm grubości. Posól i odstaw na 20 minut. W misce wymieszaj ser lub sezam, oliwę i przyprawy. Osącz cukinię na ręczniku. Posyp posypką i układaj płasko na papierze do pieczenia. Piecz cukinię w 180 stopniach ok. 15 minut, aż czipsy będą złote. Składniki sosu dokładnie wymieszaj i podawaj z chipsami.

Ciasto czekoladowe z cukinii 
  • 250 g cukinii 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1/2 szklanki kakao 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
  • 1/4 szklanki oleju 
  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego 
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 jajka
  • 50 g kropelek czekoladowych lub gorzkiej czekolady 
Przygotowanie:
Zetrzyj cukinię ze skórką na grubych oczkach tarki. W jednej misce wymieszaj suche składniki, a w drugiej mokre. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj ciasto. Dodaj startą cukinię i ewentualnie kropelki czekoladowe lub posiekaną czekoladę, po czym ponownie wymieszaj i przelej do formy keksowej 10 x 20 cm. Piecz ciasto w 180 stopniach przez 45 minut - do suchego patyczka.
Więcej na ten temat