PIELMIENI
Ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- ciepła woda – tyle, ile wchłonie mąka
Farsz:
- 500g wołowej łopatki
- 2 średnie cebule
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 1/3 szklanka zimnej wody (rosołu)
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, olej, wbić jajko i zarobić ciasto. Stopniowo dolewać gorącą wodę. Powinno jej być tyle, aby powstało elastyczne, sprężyste ciasto. Włożyć je do miseczki, szczelnie okryć folią i zostawić na 30-60 minut w lodowce. Mielimy mięso, cebulę, czosnek. Wyrabiamy z tego jednolitą masę. Z rozwałkowanego ciasta wycinać kółka o 4-6 cm średnicy. Dodać do farszu zimną wodę, albo rosół i znów wyrabiamy jednolitą masę. Nakładać porcje ciasta wielkości orzecha, dokładnie sklejać brzegi. Potem skleić końce, nadając pielmieniom charakterystyczny kształt. Zostawić pielmieni w zamrażarce na minimum 1 godzinę. Zagotować wodę, dosolić, dodać liść laurowy, pieprz czarny w ziarnach. Wrzucić zamrożone pielmieni na wrzątek, pomieszać żeby się nie posklejały. Gotować 3-4 min. od czasu wypłynięcia. Podawać z masłem, śmietaną albo octem, oraz zieleniną.
CHINKALI
Farsz:
- 100g mięsa wieprzowego
- 200g mięsa wołowego
- 50g cebuli
- Świeża kolendra
- Papryka mielona słodka
- Pieprz
- Sól
Ciasto:
Mięso wieprzowe mielimy z wołowym i dodajemy posiekaną cebulę, kolendrę, paprykę, sól, pieprz. Wszystko mieszamy i dodajemy trochę zimnej wody i ponownie mieszamy
Ciasto: Do mąki dodajemy sól i wodę. Wyrabiamy ciasto. Ma być elastyczne, ale nie wilgotne