Pytanie na Śniadanie

FESTIWAL PIEROGÓW ŚWIATA

Momo
  • Mąka pszenna 500gm
  • 500 g drobiu drobiowego 
  • ½ czerwonej cebulki, drobno posiekanej
  • ¼ szklanki kolendry, drobno posiekanej
  • 2 łyżeczki świeżego mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki zmielonego czosnku
  • ½ łyżeczki kolendry mielonej
  • ¼ łyżeczka kurkumy
  • ¼ łyżeczki zmielonego kminku
  • 1 długie zielone chili, drobno posiekane
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub stopionego masła
  • sól dla smaku
Sos pomidorowy (Golbheda ko achar)
  • 1 łyżka oleju 
  • 2 łyżeczki zmielonego czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki kuminu
  • 1 suszone chili, drobno posiekane
  • 1 smażony sezam
  • 500g pomidorów
  • ¼ filiżanki kolendry posiekanej
Ciasto: W dużej misce wymieszaj mąkę, olej, sól i wodę. Dobrze wymieszaj, ugniataj, aż ciasto stanie się jednolite, około 8-10 minut. Przykryj i zostaw na co najmniej 30 minut. Ugniataj znowu przed zawijaniem pierogów.
Farsz: w dużej misce połącz wszystkie składniki na farsz. Dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Przykryj i chłódź przez co najmniej godzinę, aby wszystkie składniki wydobyły swój smak.
Zawijanie: przygotuj około 2,5cm kawałek ciasta i roluj między palcami do osiągnięcia kulistego kształtu. Przygotuj stolnicę lub dużą deskę. Rozwałkuj rozpłaszczoną kulkę ciasta. Aby dobrze wykonać MOMO ważne jest, aby środkowa część placka była grubsza niż krawędzie. Jedną ręką trzymaj środek placka, drugą wałkuj brzegi. Kontynuuj, aż placek osiągnie wielkość około 9-10 cm. Na środek placka nałóż farsz i zbierz brzegi tak, aby go przykryły. Krawędzie zbieraj do środka, aby tworzyły się fałdki. Przekręć i ściśnij fałdkę, aby całkowicie zamknąć pieróg. Podgrzej parownik, napełnij go. Niegotowane pierożki ułóż w parownicy, zamknij pokrywkę i gotuj na parze około 10 minut. Weź pierogi z parownika i od razu podaj.
PIELMIENI
Ciasto:
  • 500g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • ciepła woda – tyle, ile wchłonie mąka
Farsz:
  • 500g wołowej łopatki
  • 2 średnie cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/3  szklanka zimnej wody (rosołu)
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, olej, wbić jajko i zarobić ciasto. Stopniowo dolewać gorącą wodę. Powinno jej być tyle, aby powstało elastyczne, sprężyste ciasto. Włożyć je do miseczki, szczelnie okryć folią i zostawić na 30-60 minut w lodowce. Mielimy mięso, cebulę, czosnek.  Wyrabiamy z tego jednolitą masę. Z rozwałkowanego ciasta wycinać kółka o 4-6 cm średnicy. Dodać do farszu zimną wodę, albo rosół i znów wyrabiamy jednolitą masę. Nakładać porcje ciasta wielkości orzecha, dokładnie sklejać brzegi. Potem skleić końce, nadając pielmieniom charakterystyczny kształt. Zostawić pielmieni w zamrażarce na minimum 1 godzinę. Zagotować wodę, dosolić, dodać liść laurowy, pieprz czarny w ziarnach. Wrzucić zamrożone pielmieni na wrzątek, pomieszać żeby się nie posklejały. Gotować 3-4 min. od czasu wypłynięcia. Podawać z masłem, śmietaną albo octem, oraz zieleniną.

CHINKALI
Farsz:
  • 100g mięsa wieprzowego
  • 200g mięsa wołowego 
  • 50g cebuli
  • Świeża kolendra
  • Papryka mielona słodka 
  • Pieprz
  • Sól 
Ciasto:
  • Mąka pszenna 300g
  • Sól
  • Woda 
Mięso wieprzowe mielimy z wołowym i dodajemy posiekaną cebulę, kolendrę, paprykę, sól, pieprz. Wszystko mieszamy i dodajemy trochę zimnej  wody i ponownie mieszamy
Ciasto: Do mąki dodajemy sól i wodę. Wyrabiamy ciasto. Ma być elastyczne, ale nie wilgotne 
Więcej na ten temat