Pytanie na Śniadanie

SEZONOWA KUCHNIA SEBASTIANA OLMY - schab wieprzowy

Schab wieprzowy z karmelizowaną brzoskwinią i cebulą dymką
Składniki na 2 porcje:
  • Schab wieprzowy z kością 0,5 kg
  • Sól, pieprz Cayenne, papryka słodka, ziarna kminku, majeranek
  • Olej do smażenia
  • Brzoskwinie x 4 szt
  • Cukier brązowy x 50 g
  • Ocet jabłkowy x 2 łyżki
  • Masło x 100 g
  • Tymianek
  • Cebula dymka x 5 szt.
Kotlet schabowy dokładnie natrzyj mieszanką przypraw (sól, pieprz Cayenne, papryka słodka, ziarna kminku, majeranek). Na patelni rozgrzej olej, smaż na złoty kolor z każdej strony i odłóż mięso do 2-3 minutowego odpoczynku. Na tą samą patelnie włóż pokrojone na ćwiartki i obtoczone w cukrze brzoskwinie, smaż aż będą rumiane, podlej octem jabłkowym i dodaj zimne masło (aby powstał lekki sos) pod koniec gotowania dodaj kilka listków tymianku. W rondelku zagotuj wodę, dodaj cukier i sól, wrzuć korzenie dymki i gotuj około 2 minut wyjmij i odstaw. Na talerzu ułóż kawałek schabu, brzoskwinie w sosie i kawałki gotowanej cebuli dymki.

Sałatka z białą kaszą gryczaną, orzechami i sezonowymi owocami
Składniki na 2 porcje:
  • Biała kasza gryczana x 0,5 kg
  • Orzechy włoskie x 70 g
  • Orzeszki ziemne x 50 g
  • Pestki dyni i słonecznika po 50 g
  • Świeży szczaw x 100 g
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Jagody x 150 g
  • Borówki  x 150 g
  • Jeżyny x 150 g
  • Maliny x 150 g
Białą kaszę gryczaną ugotuj w posolonej wodzie, wyjmij i odcedź. Kasza gdy ostygnie nie powinna się lepić tylko być sypka. Na patelni spraż orzechy włoskie, orzeszki ziemne, pestki dyni i słonecznika i dodaj do kaszy. Do kaszy dodaj również posiekany szczaw i oliwę z oliwek. Do głębokiego naczynia dodaj kaszę z orzechami i na wierz ułóż jagody, borówki, jeżyny i maliny. Całość udekoruj liśćmi szczawiu.

Beza z musem orzechowym i owocami leśnymi
Składniki na 2 porcje:
  • Jajka x 6 szt.
  • Cukier biały x 120 g
  • Wiórki kokosowe  x 50 g
  • Śmietana łowicka 36 % x 1 l
  • Serek mascaropone x 250 g
  • Orzechy włoskie x 100 g
  • Porzeczka czerwona i jasna po 100 g
  • Jeżyna x 100 g
  • Malina x 100 g
  • Figa x 2 szt.
Do miksera włóż żółtka z 6 jajek, podczas mieszania gdy masa staje się jednolita dodaj biały cukier kryształ, zwiększ obroty i ubij masę do sztywnej i gładkiej konsystencji, przełóż do rękawa i wyciskaj bezy szerokości około 10 cm na pergamin, posyp wiórkami kokosowymi  i przełóż do piekarnika na około 45 minut do temp. 120 st. Śmietankę kremówkę 36% przełóż do miksera i ubij na sztywną masę, dodaj serek mascarpone, drobno posiekane orzechy włoskie i delikatnie mieszaj aż całą masa się wymiesza, wyjmij i przełóż do lodówki. Wyjmij bezy, przełóż masę na jedną część i przykryj drugą, na wierzch dodaj jeszcze trochę kremu i ułóż owoce.  
Więcej na ten temat