Schab wieprzowy z karmelizowaną brzoskwinią i cebulą dymkąSkładniki na 2 porcje:
- Schab wieprzowy z kością 0,5 kg
- Sól, pieprz Cayenne, papryka słodka, ziarna kminku, majeranek
- Olej do smażenia
- Brzoskwinie x 4 szt
- Cukier brązowy x 50 g
- Ocet jabłkowy x 2 łyżki
- Masło x 100 g
- Tymianek
- Cebula dymka x 5 szt.
Kotlet schabowy dokładnie natrzyj mieszanką przypraw (sól, pieprz Cayenne, papryka słodka, ziarna kminku, majeranek). Na patelni rozgrzej olej, smaż na złoty kolor z każdej strony i odłóż mięso do 2-3 minutowego odpoczynku. Na tą samą patelnie włóż pokrojone na ćwiartki i obtoczone w cukrze brzoskwinie, smaż aż będą rumiane, podlej octem jabłkowym i dodaj zimne masło (aby powstał lekki sos) pod koniec gotowania dodaj kilka listków tymianku. W rondelku zagotuj wodę, dodaj cukier i sól, wrzuć korzenie dymki i gotuj około 2 minut wyjmij i odstaw. Na talerzu ułóż kawałek schabu, brzoskwinie w sosie i kawałki gotowanej cebuli dymki.
Sałatka z białą kaszą gryczaną, orzechami i sezonowymi owocami
Składniki na 2 porcje:
- Biała kasza gryczana x 0,5 kg
- Orzechy włoskie x 70 g
- Orzeszki ziemne x 50 g
- Pestki dyni i słonecznika po 50 g
- Świeży szczaw x 100 g
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Jagody x 150 g
- Borówki x 150 g
- Jeżyny x 150 g
- Maliny x 150 g
Białą kaszę gryczaną ugotuj w posolonej wodzie, wyjmij i odcedź. Kasza gdy ostygnie nie powinna się lepić tylko być sypka. Na patelni spraż orzechy włoskie, orzeszki ziemne, pestki dyni i słonecznika i dodaj do kaszy. Do kaszy dodaj również posiekany szczaw i oliwę z oliwek. Do głębokiego naczynia dodaj kaszę z orzechami i na wierz ułóż jagody, borówki, jeżyny i maliny. Całość udekoruj liśćmi szczawiu.
Beza z musem orzechowym i owocami leśnymi
Składniki na 2 porcje:
- Jajka x 6 szt.
- Cukier biały x 120 g
- Wiórki kokosowe x 50 g
- Śmietana łowicka 36 % x 1 l
- Serek mascaropone x 250 g
- Orzechy włoskie x 100 g
- Porzeczka czerwona i jasna po 100 g
- Jeżyna x 100 g
- Malina x 100 g
- Figa x 2 szt.
Do miksera włóż żółtka z 6 jajek, podczas mieszania gdy masa staje się jednolita dodaj biały cukier kryształ, zwiększ obroty i ubij masę do sztywnej i gładkiej konsystencji, przełóż do rękawa i wyciskaj bezy szerokości około 10 cm na pergamin, posyp wiórkami kokosowymi i przełóż do piekarnika na około 45 minut do temp. 120 st. Śmietankę kremówkę 36% przełóż do miksera i ubij na sztywną masę, dodaj serek mascarpone, drobno posiekane orzechy włoskie i delikatnie mieszaj aż całą masa się wymiesza, wyjmij i przełóż do lodówki. Wyjmij bezy, przełóż masę na jedną część i przykryj drugą, na wierzch dodaj jeszcze trochę kremu i ułóż owoce.