Pytanie na Śniadanie

Paweł Stasiak w kuchni PnŚ - szwedzkie pieczywo chrupkie

Sałatka z makaronem ryżowym, łososiem, szpinakiem i truskawkami
  • 300 g filetu z łososia
  • 100 g makaronu chińskiego (ryżowy lub sojowy)
  • 2 łyżeczki miodu
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • sok z 1 limonki
  • 1/2 papryczki chili               
  • 9 truskawek
  • 3 duże garści szpinaku
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 granat
  • ok 1,5 łyżki sezamu (lekko uprażonego na suchej patelni)
  • opcjonalnie listki świeżej kolendry lub pietruszki
Filet z łososia zalewamy 3 łyżkami sosu sojowego, sokiem z połowy limonki i 1 łyżeczką miodu, odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie rybę pieczemy przez ok. 15-20 minut w piekarniku – najlepiej w folii aluminiowej. Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Truskawki kroimy w plasterki, tak samo awokado. Przygotowujemy granat – wyjmujemy ziarenka. Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. W miseczce mieszamy 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczkę miodu i sok z 1/2 limonki, dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę chili. Kiedy łosoś będzie gotowy dzielimy go na 3 części. W miseczkach układamy na dnie po sporej porcji szpinaku, następnie po ok. 3 truskawki, 1/3 awokado i 1/3 łososia. Wszystko polewamy sosem tuż przed podaniem (tak żeby makaron nie nasączył się nim za bardzo) i posypujemy sezamem oraz granatem i kolendrą lub pietruszką. 
 
Pasta z soczewicy na łódeczkach z cykorii
  • 1 opakowanie soczewicy
  • 1 słoiczek zielonych oliwek
  • 1 słoiczek kaparów
  • 1 papryka czerwona w słoiku (smażona bez skórki)
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 opakowania cykorii (2 tacki)
  • pęczek pietruszki
Soczewicę wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na klika godzin, najlepiej na noc. Potem soczewicę gotujemy z niewielką ilością soli. Dosłownie po kilku minutach soczewica jest gotowa. Odcedzamy ją i odstawiamy, żeby ostygła. Po przestygnięciu soczewicę blend ujemy, dodajemy do niej – w zależności od preferencji smakowych – 10-15 oliwek, tyle samo kaparów, 3-4 płaty smażonej papryki, 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Wszystko mieszamy i doprawiamy pieprzem, solą, jeśli ktoś lubi bardziej pikantnie, to dodajemy papryczkę chilli (w płatkach lub w płynie). Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. Cykorię myjemy, odkrajamy końcówkę (od strony korzenia) i listki – łódeczki szykujemy do wypełnienia pastą. Pastę kładziemy łyżeczką i gotowe.
 
Przepis na KNÄCKEBRÖD - Pieczywo chrupkie ze Szwecji
  • 200 g mąki kukurydzianej 
  • 100 g pestek słonecznika 
  • 200 g ziaren sezamu (pół czarnych, pół jasnych)
  • 50 g pestek z dyni lub siemienia lnianego
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 250 ml wrzącej wody
  • sól w płatkach
Wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj olej i wrzącą wodą i dobrze wymieszaj. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na niej równo ciasto przy pomocy drugiego papieru tak żeby cała blacha była pokryta. Posyp płatkami soli. Piecz w 150 stopniach przez 1 godz 20 min. Później wyłącz piec i uchyl. Zatrzymaj knäckebröd w piecu aż do ostygnięcia.
Więcej na ten temat