Krem szczawiowy ze świeżymi ziołami
Składniki na 8 osób:
- 1 włoszczyzna,
- 2 cebule,
- 2 duże ziemniaki,
- 2 pęczki świeżego szczawiu,
- 8 jajek przepiórczych,
- ½ kostki masła,
- 200 ml śmietanki kremówki 36%,
- kiełki groszku lub świeża rukiew wodna,
- sól/pieprz
Ugotuj włoszczyznę i zachowaj z niej wywar. W garnku o grubym dnie podsmaż na odrobinie masła krótko cebulę i dodaj do niej umyty, cały szczaw. Duś całość przez chwilę. Dodaj umytego i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Zalej wywarem i gotuj na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Całość zblenduj na gładko, posól, a następie dodaj masło i śmietankę. Całość zblenduj raz jeszcze. Sprawdź słoność. Nalewaj do talerzy i dekoruj kiełkami groszku oraz surowym przepiórczym żółtkiem
Bryzol wołowo-wieprzowy ze świeżym ogórkiem, sosem tzatziki i klasycznym puree z młodych ziemniaków
Składniki na 4 osoby:
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 200 g mielonego mięsa wołowego,
- sól/pieprz,
- 1 długi ogórek,
- 150 ml kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 paczka suszonego oregano,
- 1 doniczka świeżej mięty,
- 1 łyżeczka białego octu winnego,
- 500 g młodych ziemniaków,
- 100 g zimnego masła,
- 100 ml mleka,
- olej do smażenia
Ziemniaki umyj i ugotuj a następnie zgnieć i przetrzyj przez sito. Dodaj zimne masło i mleko. Całość dobrze wymieszaj, a następnie posól. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Ogórka obierz, pokrój w cienkie plastry a następnie dodaj ocet, cukier, sól i pieprz wedle smaku. Wymieszaj, dodaj suszone oregano i połowę pęczku świeżej mięty. Dodaj kwaśną śmietanę i całość wymieszaj. Połącz mięso wołowe z wieprzowym i dokładnie wymieszaj. Mięso należy mocno ugnieść i wyklepać a następnie uformować 12 kulek. Rozgnieć je na płasko, posól z obu stron i smaż z obu stron na złoto na odrobinie oleju. Wyłóż puree, połóż bryzole i całość polej naszym ogórkiem tzatziki
Gnudi ze świeżą miętą i masłem
Składniki na 4 osoby:
- 500g tłustego twarogu dobrej jakości,
- 50 g parmezanu,
- odrobina gałki muszkatołowej,
- odrobina mąki semolina,
- 1 całe małe jajko,
- 1 cytryna,
- 1 pęczek świeżej mięty,
- ½ kostki masła
Twaróg przetrzyj widelcem, dodaj stary parmezan, gałkę muszkatołową i wbij obydwa jajka. Całość wymieszaj i uformuj kulki, które obtocz w mące semolina a następnie wstaw do lodówki na 2 godziny. Zagotuj garnek osolonej wody, a gdy woda wrze wrzuć nasze gnudi. Na oddzielnej patelni rozgrzej masło, a gdy zaczyna się pienić wrzuć na nie ugotowane gnudi. Pod koniec smażenia dodaj porwane liście mięty, oraz odrobinę soku z cytryny. Dla podkreślenia smaku możesz też dodać skórkę z niej.