Krem mango
- 100 g soku z pomarańczy
- 200 g puree z mango
- 4 żółtka
- 75 g cukru drobnego
- 50 g skrobii kukurydzianej
- 20 g miękkiego masła
- 250 g mascarpone
- 200 g bitej śmietany
Żółtka, mąkę i cukier utrzeć na biało; sok i puree z owoców zagotować, miksując dodać powoli do masy jajecznej, przełożyć do garnka i mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Przykryć szczelnie folią i odstawić na 10 minut do ostygnięcia, wmiksować masło. Odstawić do całkowitego schłodzenia. Wmiksować mascarpone do kremu, wmieszać do masy delikatnie bitą śmietanę
Mus jagodowy
- 200 g umytych jagód
- 100 g cukru
- 400 g śmietany 18%
- 450 g serka kremowego
- 500 g ubitej śmietanki 36%
Jagody zagotować z cukrem aż puszczą sok i całość lekko odparuje. Ostudzić i zmiksować dokładnie. Zmiksować z kwaśną śmietaną i serkiem. Na końcu delikatnie wmieszać bitą śmietanę.
Krem z malin
- 200 g malin
- skórka z połowy cytryny
- kilka listków mięty
- 50-70 g cukru pudru
- 250 g mascarpone
Maliny zagotować z cukrem, odstawić do ostygnięcia, zmiksować, przetrzeć przez drobne sito. Do puree malinowego dodać startą skórkę z cytryny i zmiksować z mascarpone. Jeśli krem będzie za mało słodki, dodać do smaku cukru pudru i ponownie zmiksować. Podawać ze świeżą miętą.