Ceviche
Składniki:
- 600 gr. ryby
- 8 limonek
- 2-3 pomidory
- 50 gr. cebuli
- świeża kolendra
- 20 gr. avocado
- sos sojowy
- sos Worchester
- sól i pieprz
- chilli
Sposób przygotowania: Rybę drobno pokroić w kostkę, następnie polać sokiem z limonki i włożyć do lodówki na 4-5 godz. Po wyciągnięciu ryby z lodówki dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz pomidory. Dodać sos sojowy i sos Worcester. Doprawić solą, pieprzem oraz chilli. Na koniec dodać drobno pokrojoną kolendrę, oraz avocado.
Burrito z kurczaka
Składniki:
- 600 gr. mięsa mielonego z kurczaka
- 100 gr. cebuli
- 350 gr. pomidorów
- 300 gr. sałaty lodowej
- 250 gr. fasoli czerwonej z puszki
- 200 gr. sera typu chedar
- placek pszenny Tortilla
- kumin do smaku
- 25 ml oleju
- Majeranek
- Słodka papryka
- Ostra papryka
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania: Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć ją na złoto, dodać mięso mielone z kurczaka. W połowie smażenia dodać drobno pokrojonego pomidora oraz wszystkie przyprawy, dobrze wymieszać . Placek Tortilla wysmarować zmieloną czerwoną fasolą, położyć ser oraz 2-3 łyżki farszu mięsnego. Zawinąć i włożyć do pieca na około 10-12 min w temp. 175 stopni. Placek musi być złocisty z każdej strony. Podajemy z kwaśną śmietaną oraz opcjonalnie z guacamole .
Tostadas
Składniki:
- 250-300 gr. mixu sałat
- 50 gr. sera chedar
- Zielona papryka
- Czerwona papryka
- Marchewka
- Jabłko
- Czerwona cebula
- Natka pietruszki
- Kolendra
- Avocado
- Pomidor
- 4 tortille
- 200 gr. kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania: Salaty umyć, papryki i pomidora drobno pokroić w kostkę. Jabłko i avocado zetrzeć a marchewkę pokroić w cienkie plastry. Cebulę polać winegretem, posiekać natkę . Usmażyć Tortille na oleju, odsączyć na ręczniku papierowym. Na koniec smarujemy śmietaną i dodajemy przygotowaną wcześniej.
Vinegert
Składniki:
- łyżeczka musztardy
- 3 łyżki octu balsamiczny
- 4 -5 łyżek oleju
- świeże oregano
- sól, pieprz
Sposób przygotowania: musztardę oraz ocet wymieszać, dodać olej cały czas mieszając.