Pytanie na Śniadanie

MEKSYKAŃSKIE SMAKOŁYKI - tostadas

Ceviche
Składniki:
  • 600 gr. ryby
  • 8 limonek
  • 2-3 pomidory
  • 50 gr. cebuli
  • świeża kolendra
  • 20 gr. avocado
  • sos sojowy
  • sos Worchester
  • sól i pieprz
  • chilli
Sposób przygotowania: Rybę drobno pokroić w kostkę, następnie polać sokiem z limonki i włożyć do lodówki na 4-5 godz. Po wyciągnięciu ryby z lodówki dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz pomidory. Dodać sos sojowy i sos Worcester. Doprawić solą, pieprzem oraz chilli. Na koniec dodać drobno pokrojoną kolendrę, oraz avocado.  

Burrito z kurczaka
Składniki:
  • 600 gr. mięsa mielonego z kurczaka
  • 100 gr. cebuli
  • 350 gr. pomidorów
  • 300 gr. sałaty lodowej
  • 250 gr. fasoli czerwonej z puszki
  • 200 gr. sera typu chedar
  • placek pszenny Tortilla
  • kumin do smaku
  • 25 ml oleju
  • Majeranek
  • Słodka papryka
  • Ostra papryka
  • Sól, pieprz
Sposób przygotowania: Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć ją na złoto, dodać mięso mielone z kurczaka. W połowie smażenia dodać drobno pokrojonego pomidora oraz wszystkie przyprawy, dobrze wymieszać . Placek Tortilla wysmarować zmieloną czerwoną  fasolą, położyć ser oraz 2-3 łyżki farszu mięsnego. Zawinąć i włożyć do pieca na około 10-12 min w temp. 175 stopni. Placek musi być złocisty z każdej strony. Podajemy z kwaśną śmietaną oraz opcjonalnie z guacamole .

Tostadas
Składniki:
  • 250-300 gr.  mixu sałat
  • 50 gr. sera chedar
  • Zielona papryka
  • Czerwona papryka
  • Marchewka
  • Jabłko
  • Czerwona cebula
  • Natka pietruszki
  • Kolendra
  • Avocado
  • Pomidor
  • 4 tortille
  • 200 gr. kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania: Salaty umyć, papryki i pomidora drobno pokroić w kostkę. Jabłko i avocado zetrzeć a marchewkę pokroić w cienkie plastry. Cebulę polać winegretem, posiekać natkę . Usmażyć Tortille na oleju, odsączyć na ręczniku papierowym. Na koniec smarujemy śmietaną i dodajemy przygotowaną wcześniej.

Vinegert
Składniki:
  • łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki octu balsamiczny
  • 4 -5 łyżek oleju
  • świeże oregano
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania: musztardę oraz ocet wymieszać, dodać olej cały czas mieszając. 
Więcej na ten temat