Angielskie śniadanie
- 2 kromki chleba
- 2 jajka
- 4 plasterki bekonu
- 2 plastry pomidora
- 6 pieczarek
- 1 cebula
- 2 parówki wieprzowe
- kaszanka
- 1/2 puszki fasolki w sosie pomidorowym
- keczup
- ocet słodowy do smaku
- olej do smażenia
- masło do smażenia
Zeszklij cebulę na maśle. Dodaj plasterki pieczarek, dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na talerz. Na patelnię połóż plastry pomidora i smaż. Na tej samej patelni obsmaż plastry bekonu. Przelej fasolkę z puszki do garnuszka i podgrzej. Kiełbaski i kaszankę obsmaż i wyłóż na talerz. Podsmaż kromki chleba, żeby były brązowe z obu stron. Zrób jajka sadzone. Gotowe jajka przełóż na kromki chleba. Teraz ułóż wszystko na talerzu, żeby ładnie wyglądało. Polej keczupem, skrop octem słodowym, sól i pieprz do smaku.
Zapiekanka pasterska
- 500 g ziemniaków
- masło
- majonez
- 1 duża cebula
- 750 g wołowiny mielonej
- 1 puszka groszku konserwowego
- tymianek
- natka pietruszki
- liście laurowe
- ziele angielskie
- ser żółty (według uznania)
Ugotuj ziemniaki i zrób puree. Na dużej patelni podsmaż mięso i cebulę. Gdy mięso odda większość wody, dodaj mąkę, tak żeby powstał sos.
Groszek wsyp do mięsa, dopraw liściem laurowym i zielem. Przełóż wszystko do dużego naczynia żaroodpornego. Następnie wyłóż równomiernie na wierzch purée. Włóż naczynie żaroodporne (nie przykrywaj) do piekarnika o temperaturze 180°C, na 30–45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia możesz dodać starty żółty ser. Posyp natką pietruszki.
Fasolka w sosie pomidorowym na grzance
- 2 kromki chleba
- puszka fasolki w sosie pomidorowym
- cebula
- masło
Otwórz puszkę fasolki, wlej zawartość do małego rondla i podgrzej na wolnym ogniu, dodaj sól i pieprz do smaku. Cebulę możesz usmażyć na oddzielnej patelni na brązowy kolor i dodać do fasolki. Przygotuj grzanki. Wyłóż tosty na talerz i zalej fasolką.