PASTA Z MAKRELI
- wędzona makrela
- czerwona papryka
- 2 ogórki kiszone
- czerwona cebula
- świeży koperek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pieprz
Mięso ryby oddzielamy od ości. Trzeba to zrobić uważnie, aby żadna ość nie dostała się do pasty. Warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy do smaku. Proponujemy zrezygnować z soli ponieważ wędzona ryba sama w sobie jest już słona. Pieprz albo odrobina czerwonej papryki będą idealne.
FIT SERNIK CYTRYNOWY Z TRUSKAWKAMI
spód:
- 200 g kaszy jaglanej
- 4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków
- 150 g wiórków kokosowych
- 4 łyżki ksylitolu
- pół litra chudego mleka
masa serowa:
- dwa opakowania serka Ricotta
- kostka chudego twarogu
- 400 g kremowego jogurtu naturalnego
- szklanka chudego mleka
- 4-5 łyżek ksylitolu
- starta skórka z cytryny
- 30 g żelatyny
dekoracja:
- tabliczka gorzkiej czekolady 70%
- świeże owoce
Kaszę jaglaną gotuj przez ok. 15 minut w 0,5l mleka. Do gotującej się kaszy dodaj wiórki kokosowe, masło orzechowe oraz ksylitol. Cały czas mieszaj. Po ugotowaniu i ostudzeniu zblenduj składniki na jednolitą masę. Masę wyłóż na spód tortownicy. Włóż ją do lodówki. Żelatynę rozpuść w podgrzanym mleku (nie gotuj!). W dużej misce zblenduj składniki na masę serową. Dodaj do niej rozpuszczoną żelatynę. Gdy masa będzie gładka dodaj również startą skórkę z cytryny. Masę serową wylej na spód jaglany. Włóż do lodówki na około 2 h. Sernik udekoruj owocami, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, orzechami lub wiórkami kokosowymi
BEZGLUTENOWA PIZZA GRYCZANA, BEZ DROŻDŻY
spód:
- woreczek kaszy gryczanej
- jajko
- ząbek czosnku
- 1 starta marchew
- 4 łyżeczki pestek słonecznika
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
sos:
- 4 łyżki pomidorów z puszki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pół ząbka czosnku
- sól, pieprz, bazylia
górna warstwa:
- szynka, pieczarki, kukurydza, ser, rukola (wedle uznania)
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dodaj ząbek drobno posiekanego czosnku, przyprawy, jedno jajko. Całość zblenduj blenderem na gładką masę. Do masy dodaj startą marchew, słonecznik, oliwę z oliwek. Całość wymieszaj na gładką masę. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, uformuj palcami placek do pizzy. Spód do pizzy piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. W trakcie pieczenia przygotuj sos do pizzy. Podane składniki zblenduj na gładką masę. Po 20 minutach wyciągnij spód, nałóż składniki do pizzy (według uznania) i piecz jeszcze przez około 8-10 minut. Pizzę podawaj na ciepło lub zimno.