Pytanie na Śniadanie

KURKI W ROLI GŁÓWNEJ - szpecle z kurkami

Szpecle z kurkami, bobem i bekonem 
  • mąka pszenna 0,5kg
  • jajka 2szt 
  • masło 400g 
  • sól, czarny pieprz 
  • olej do smażenia 
  • kurki 200g 
  • czosnek 2 ząbki 
  • cebula szalotka 50g 
  • boczek wędzono parzony 100g / może być w plastrach 
  • świeży bób 100g 
  • natka pietruszki 1 pęczek 
Do mąki pszennej dorzuć dwa jajka, klarowane masło i szczyptę soli. Ciasto powinno być gładkie i mieć konsystencję jak gęsta śmietana. Gotowe ciasto za pomocą rękawa cukierniczego stopniowo wrzucaj to gotującej się wody, czekaj około 2-3 minut i wyjmij ugotowane ciasto. Na patelni podsmaż kurki z czosnkiem, cebulką i bekonem, pod koniec smażenia dodaj odrobinę wody i zimne masło tak aby powstał nam lekki sos, pod koniec gotowania dodaj obrany bób, posiekaną natkę pietruszki i dopraw sos solą i pieprzem. Do głębokiego naczynia przełóż szpecle i posyp kurkami z bobem. 

Smażone kwiaty cukinii faszerowane serkiem twarogowym z bobem 
  • kwiaty cukinii 6szt. 
  • serek twarogowy 150g 
  • koperek 
  • bób 200g 
  • sól, pieprz czarny
  • mąka pszenna 250g 
  • jajka 2szt
Serek twarogowy wymieszaj z koperkiem, ugotowanym bobem, solą i pieprzem. Gotowy farsz przełóż do rękawa cukierniczego, kwiaty cukinii otwórz za pomocą dłoni i poprzez rękaw cukierniczy włóż farsz do środka. Mąkę pszenną wymieszaj z jajkiem i lodowatą wodą za pomocą plastikowej łyżki, ciasto powinno mieć strukturę jak gęste ciasto naleśnikowe. Cukinię włóż do gotowej „tempury” smaż w oleju rozgrzanym do temp. 160-170 st. C. wyjmij i posyp lekko solą. 

Filet dorsza z pieczoną cukinią i sosem kurkowym 
  • Kurki 150g 
  • czosnek 2 ząbki 
  • cebulka szalotka 1szt
  • słodka śmietana 36% 0,5l 
  • sól, pieprz, świeży tymianek 
  • cukinia zielona lub żółta 1szt 
  • dorsz filet 500g 
  • olej do smażenia
  • liście nasturcji 1 opakowanie 
Kurki podsmaż na patelni z czosnkiem i cebulką szalotką, podlej słodką śmietaną 36% , poczekaj aż sos odparuję i dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Cukinię przekrój wzdłuż, ułóż na blaszkę do pieczenia, polej oliwą z oliwek, posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Wstaw do piekarnika do temp. 160st. C i piecz około 15 minut aż cukinia będzie miękka. Filet dorsza posyp dokładnie solą, od jednej strony posyp lekko mąką i smaż na oleju. Do głębokiego talerza wlej sos kurkowy, dodaj kawałki pieczonej cukinii i połóż usmażony filet z dorsza. Całość udekoruj liśćmi nasturcji.
Więcej na ten temat