Szpecle z kurkami, bobem i bekonem
- mąka pszenna 0,5kg
- jajka 2szt
- masło 400g
- sól, czarny pieprz
- olej do smażenia
- kurki 200g
- czosnek 2 ząbki
- cebula szalotka 50g
- boczek wędzono parzony 100g / może być w plastrach
- świeży bób 100g
- natka pietruszki 1 pęczek
Do mąki pszennej dorzuć dwa jajka, klarowane masło i szczyptę soli. Ciasto powinno być gładkie i mieć konsystencję jak gęsta śmietana. Gotowe ciasto za pomocą rękawa cukierniczego stopniowo wrzucaj to gotującej się wody, czekaj około 2-3 minut i wyjmij ugotowane ciasto. Na patelni podsmaż kurki z czosnkiem, cebulką i bekonem, pod koniec smażenia dodaj odrobinę wody i zimne masło tak aby powstał nam lekki sos, pod koniec gotowania dodaj obrany bób, posiekaną natkę pietruszki i dopraw sos solą i pieprzem. Do głębokiego naczynia przełóż szpecle i posyp kurkami z bobem.
Smażone kwiaty cukinii faszerowane serkiem twarogowym z bobem
- kwiaty cukinii 6szt.
- serek twarogowy 150g
- koperek
- bób 200g
- sól, pieprz czarny
- mąka pszenna 250g
- jajka 2szt
Serek twarogowy wymieszaj z koperkiem, ugotowanym bobem, solą i pieprzem. Gotowy farsz przełóż do rękawa cukierniczego, kwiaty cukinii otwórz za pomocą dłoni i poprzez rękaw cukierniczy włóż farsz do środka. Mąkę pszenną wymieszaj z jajkiem i lodowatą wodą za pomocą plastikowej łyżki, ciasto powinno mieć strukturę jak gęste ciasto naleśnikowe. Cukinię włóż do gotowej „tempury” smaż w oleju rozgrzanym do temp. 160-170 st. C. wyjmij i posyp lekko solą.
Filet dorsza z pieczoną cukinią i sosem kurkowym
- Kurki 150g
- czosnek 2 ząbki
- cebulka szalotka 1szt
- słodka śmietana 36% 0,5l
- sól, pieprz, świeży tymianek
- cukinia zielona lub żółta 1szt
- dorsz filet 500g
- olej do smażenia
- liście nasturcji 1 opakowanie
Kurki podsmaż na patelni z czosnkiem i cebulką szalotką, podlej słodką śmietaną 36% , poczekaj aż sos odparuję i dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Cukinię przekrój wzdłuż, ułóż na blaszkę do pieczenia, polej oliwą z oliwek, posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Wstaw do piekarnika do temp. 160st. C i piecz około 15 minut aż cukinia będzie miękka. Filet dorsza posyp dokładnie solą, od jednej strony posyp lekko mąką i smaż na oleju. Do głębokiego talerza wlej sos kurkowy, dodaj kawałki pieczonej cukinii i połóż usmażony filet z dorsza. Całość udekoruj liśćmi nasturcji.