Pytanie na Śniadanie

POMYSŁY NA FASOLKĘ SZPARAGOWĄ

Jurek Sobieniak w kuchni PnŚ o tym, jak wybrać dobrą fasolkę szparagową, jak ja ugotować i co można z niej przygotować.

Pieczona fasolka z boczkiem
  • 500 g fasolki szparagowej żółtej 
  • 300 g boczku wędzonego w plastrach
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki
  • 1/3 szklanki bulionu
  • 4 łyżki oliwy
  • 100 g parmezanu
Fasolkę myjemy i przycinamy końce, następnie gotujemy 8-10 min, odsączamy i dzielimy w pęczki po 10 sztuk każdy. Pęczek okręcamy plastrami boczku i układamy ścisło w brytfance (na papierze pergaminowym).
Natkę i czosnek miksujemy razem z bulionem i oliwą. Następnie polewamy i zapiekamy w 200 stopniach przez 15 min. Posypujemy parmezanem. 

Chłodnik z zielonej fasolki szparagowej z pistacjami
  • 200 g pistacji
  • 500 g fasolki szparagowej zielonej
  • 1,5 l wody
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 wędzona pierś z kurczaka
  • 1 pietruszka
  • 2,5 l wody
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 2 żółtka
  • 200 g sera cheddar
  • 1/2 pęczku koperku
Pistacje łuskamy. Zieloną fasolkę gotujemy we wrzątku 8 min, cedzimy i przelewamy zimną wodą.
Kurczaka wędzonego kroimy w kostkę i podsmażamy razem z pokrojonymi warzywami. Zalewamy wodą, lekko  pieprzymy i dodajemy sos sojowy. Gotujemy 20 min. Zupę zdejmujemy z ognia na 10 min, następnie dodajemy czosnek, sok z cytryny, tarty ser cheddar i ugotowaną, pokrojoną w kostkę fasolkę. Wszystko dokładnie miksujemy. Chłodzimy, podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i pokruszonymi pistacjami wymieszanymi z posiekanym koperkiem.

Więcej na ten temat