Pieczona fasolka z boczkiem
- 500 g fasolki szparagowej żółtej
- 300 g boczku wędzonego w plastrach
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki
- 1/3 szklanki bulionu
- 4 łyżki oliwy
- 100 g parmezanu
Fasolkę myjemy i przycinamy końce, następnie gotujemy 8-10 min, odsączamy i dzielimy w pęczki po 10 sztuk każdy. Pęczek okręcamy plastrami boczku i układamy ścisło w brytfance (na papierze pergaminowym).
Natkę i czosnek miksujemy razem z bulionem i oliwą. Następnie polewamy i zapiekamy w 200 stopniach przez 15 min. Posypujemy parmezanem.
Chłodnik z zielonej fasolki szparagowej z pistacjami
- 200 g pistacji
- 500 g fasolki szparagowej zielonej
- 1,5 l wody
- 2-3 ziemniaki
- 1 wędzona pierś z kurczaka
- 1 pietruszka
- 2,5 l wody
- 1 łyżka soli morskiej
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1 cytryny
- 2 żółtka
- 200 g sera cheddar
- 1/2 pęczku koperku
Pistacje łuskamy. Zieloną fasolkę gotujemy we wrzątku 8 min, cedzimy i przelewamy zimną wodą.
Kurczaka wędzonego kroimy w kostkę i podsmażamy razem z pokrojonymi warzywami. Zalewamy wodą, lekko pieprzymy i dodajemy sos sojowy. Gotujemy 20 min. Zupę zdejmujemy z ognia na 10 min, następnie dodajemy czosnek, sok z cytryny, tarty ser cheddar i ugotowaną, pokrojoną w kostkę fasolkę. Wszystko dokładnie miksujemy. Chłodzimy, podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i pokruszonymi pistacjami wymieszanymi z posiekanym koperkiem.