Pytanie na Śniadanie

Gwiazdorskie menu Sebastiana Olmy prosto z Open’er Festival

Organizator Festiwalu Open’er 2017 postanowił w tym roku po raz kolejny ugościć koncertujące gwiazdy i rozwijać swój projekt restauracyjny dla artystów występujących na Open’er Festival. Powstała w strefie backstage specjalna restauracja dla artystów, gdzie Sebastian Olma serwował swoje autorskie menu. Dziś w naszej kuchni to, co jedli artyści na Openerze.

Liście młodej sałaty rzymskiej z twarogiem i puree z zielonego groszku
Składniki na 5 porcji: 
  • 2 młode sałaty rzymskie
  • 200 g chudego twarogu
  • 500 g zielonego groszku mrożonego
  • włoszczyzna
  • mięta cięta 
  • oliwa z oliwek 
  • sól, pieprz czarny 
  • liście i kwiaty nasturcji
  • mikro zioła, np. szczawik zajęczy lub bratki
Ugotuj wywar z włoszczyzny, odcedź i wrzuć do niego zielony groszek, gotuj około 2 minut i przełóż na miksera lub robota kuchennego dodając liście mięty i zmiksuj do gładkiej konsystencji, na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Młodą sałatę rzymską podziel na liście, posyp je pokruszonym serem twarogowy, zielonym groszek w całości, dodaj puree z zielonego groszku i udekoruj świeżymi ziołami takimi jak mięta i nasturcja. 
 
Krokiety z mięsa drobiowego z warzywami korzennymi
Składniki na 5 porcji: 
  • 100 g korzenia selera
  • 100 g marchwi
  • 100 g korzenia pietruszki
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia 
  • natka pietruszki 
  • 4 udka z kurczaka 
  • 500 g otrębów pszennych
  • mąka pszenna
  • 5 jajek
  • olej do smażenia
Warzywa korzenne zetrzyj na tarce na grubych oczkach, przesmaż na oleju i zostaw do ostygnięcia. Mięso drobiowe włóż do garnka i ugotuj z przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie) po około 30 minutach gdy mięso będzie miękkie zmiel je na maszynce do mielenia mięsa. Do gotowego mięsa dodaj przesmażone warzywa, posiekaną pietruszkę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj krokiety w kształcie walca o masie około 50 g, panieruj je w mące, jajku i otrębach następnie smaż na głębokim tłuszczu aż będą złote, wyjmij na papier i lekko posyp solą. 
 
Smażona pieczarka portobello z duszonym szpinakiem
Składniki na 5 porcji :
  • 5 pieczarek portobello
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • oliwa do smażenia 
  • 500 g szpinaku mrożonego 
Pieczarkę portobello obierz z pierwszej warstwy skóry pozbądź się nóżki, smaż na patelni  na oleju z każdej strony około 3 minut. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, smaż na oliwie z wytłoczyn do momentu aż się zeszkli, dodaj szpinak i smaż przez około 5 minut, dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowy i wystudzony szpinak przekładaj na pieczarkę i wstaw do piekarnika na około 6 minut do temp. 160 st. C. Pieczarki wyjmij z piekarnika i ułóż na talerzu. 

Więcej na ten temat