Pytanie na Śniadanie

Ulubione dania Donalda Trumpa - kanapka na lunch

W kuchni PnŚ Michał Molenda, szef kuchni w restauracji Kuchnia Otwarta. W latach 2002-2003 pracował jako szef kuchni w jednym z londyńskich hoteli, gdzie czas spędzał Donald Trump – dziś w programie zaprezentuje dania, które wtedy chętnie zamawiał obecny prezydent USA.

Panncakes z borówkami i malinami oraz syropem klonowym
  • 200 g malin
  • 200 g borówek
  • 100 gr truskawek
  • 50 ml syropu klonowego
  • 50 g masła
  • Cukier puder do obsypania
  • 3 gałązki mięty do dekoracji
Ciasto:
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 szklanki oliwy
  • Szczypta soli
W blenderze zmiksować wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu smażyć pancakes z dwóch stron. Podawać z syropem klonowym, masłem lub cukrem puder i owocami dekorujemy miętą.

Kukurydziana Zupa Trumpa
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 pełna łyżka mąki kukurydzianej
  • 200 -250  gr cebuli
  • 1/2 małego pora, pokrojonego na plasterki
  • 200 g piersi kurczaka
  • 80 gr po  3 rodzaje  papryki
  • 2-3 kolby swieżej kukurydzy lub kukurydzy w puszce
  • 200 g krewetek
  • świeża papryczka chili
  • natka pietruszki
  • 1/2 łyżki oliwy extra
  • szczypiorek
  • sól i świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru
  • limonka
  • kolendra
Przygotować wszystkie składniki, warzywa posiekać, krewetki rozmrozić, oczyścić, oderwać ogonki. Bulion przecedzić i zagotować. Na patelni roztopić i podgrzać 1 łyżkę masła, dodać mąkę i smażyć przez około 3 - 4 minuty aż będzie złocista. Wlewać po łyżce gorący bulion (w sumie około pół szklanki) cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos. Odstawić. W większym garnku roztopić drugą łyżkę masła, zeszklić cebulę, następnie dodać pora i smażyć mieszając co chwilę przez około 2 - 3 minuty. Przesunąć warzywa na bok, a w środek włożyć pierś kurczaka (jeśli jej używamy). Obsmażyć mięso z dwóch stron. Dodać paprykę oraz kukurydzę i podgrzewać wszystko przez około 2 - 3 minuty. Dodać gęsty sos z patelni i gotować razem przez około 1 - 2 minuty. Wlać resztę gorącego bulionu i zagotować. Gotować przez około 4 minuty. Wyjąć pierś kurczaka i pokroić ją na plasterki lub rozdrobnić na mniejsze kawałeczki. Do zupy dodać pokrojone na kawałki krewetki i na małym ogniu podgrzewać przez około 2 minuty. W międzyczasie dodać chilli, posiekaną natkę pietruszki, oliwę a na koniec posiekany szczypiorek i piersi kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i odrobiną soku z limonki. Jeśli chcemy, możemy dodatkowo zagęścić zupę częścią zmiksowanej kukurydzy i dodać do zupy.
Lunchowa Kanapka Prezydenta
  • Bułka do hamburgerów
  • 120g mięsa
  • 50g ogórka konserwowego
  • 50g kapusty pekińskiej
  • 35g marchewki
  • 1 łyżka ketchupu i 1 łyżka majonezu plus 1 łyżka do kapusty pekiskiej z majonezem
Mięso
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 100ml octu jabłkowego
  • 2kg łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki oliwy
Przyprawy do mięsa
  • 3 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki worcherster
  • 10-14 kropel tabasco
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki ketchup
Cebulę obrać i pokroić na grubsze plastry, czosnek obrać i rozgnieść nożem. Cebulę i czosnek ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. Wlać ocet jabłkowy. Mięso opłukać zimną wodą i osuszyć ręcznikami papierowymi. Odkroić, jeśli są, duże kawałki tłuszczu (małe zostawić). Mięso wysmarować oliwą i natrzeć mieszanką przypraw. Włożyć do garnka (położyć na cebuli i czosnku). Przykryć i piec: w piekarniku 10 godzin 88  stopni a najlepiej nawet 12 godzin w temp 80 stopni. Po wyjęciu mięsa rozdzielić je dwoma widelcami na cienkie włókna, można dodać kawałki cebuli z pieczeni i kilka łyżek sosu z pieczeni. Bułkę smarujemy z jednej strony ketchupem a z drugiej majonezem, wkładamy do środka szarpane mięso, kapustę pekińską kroimy bardzo drobno, marchewkę trzemy na tarce na grubych oczkach, a ogórka konserwowego w pólplastry i układamy na mięso.
Więcej na ten temat