Pytanie na Śniadanie

Sałatki na obiad - sałatka cezar

W kuchni PnŚ Anna Pastuszka-Zańczak, proponuje kilka oryginalnych pomysłów na obiadowe sałatki, będą to: sałatka z pęczaku z burakiem, słonecznikiem i fetą, sałatka z avocado i bekonem oraz sałatka cezar z papryką.

Sałatka z pęczaku z burakiem, słonecznikiem i fetą
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak
  • 300 g buraków
  • 2 garście rukoli
  • 6 łyżek prażonego słonecznika
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 150 g sera feta
Sos:
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • świeżo mielony pieprz
Składniki sosu wymieszaj, przełóż do słoika i mieszaj aż powstanie emulsja. Buraki umyj i wyszoruj, po czym zawiń je w folię i piecz do miękkości w 180 stopniach, ok. 50 minut.Kaszę ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Ser pokrój w kostkę. Na talerzu ułóż gorącą kaszę i pokrojone w plasterki buraki. Posyp serem, słonecznikiem i rukolą, a na końcu polej danie sosem.

Sałatka z avocado z bekonem
  • 1 avocado
  • 200 g  boczku
  • 2-3 łyżki suszonej żurawiny
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • świeży rozmaryn
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 op. miksu sałat z roszponką
Sos:
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka siekanego rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu/ cukru / ksylitolu
  • Sól, pieprz do smaku
Składniki sosu wymieszaj i dopraw do go smaku. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na patelni z oliwą, tak aby powstały chrupiące skwarki. W misce ułóż mieszankę sałat. Posyp ją żurawiną, pokrojonym w kostkę avocado i pomidorkami cherry. Na wierzch sałatki wysyp bekon i posyp ją świeżym rozmarynem. Zwieńczeniem całości jest sos jogurtowy. Polej nim sałatkę tuż przed podaniem i dokładnie wymieszaj. Podawaj danie z pieczywem razowym.

Sałatka cezar z papryką
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 300 g piersi z kurczaka
  • sól, pieprz, suszony czosnek
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 bagietka
Sos:
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 2 łyżeczki sosu Worcester
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 1 czerwona cebulka
  • 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
Kurczaka oczyść, umyj i osusz. Natrzyj go solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Odstaw na 10 minut.
Sos: wymieszaj składniki sosu: na wstępie posiekaj jednak cebulkę, szczypiorek i kapary. Bagietkę potnij w kostkę i przesmaż na połowie oliwy. Odstaw grzanki, aby przestygły. W tym czasie pokrój na kawałki umytą sałatę i przełóż ja do dużej miski. Paprykę oczyść z błon i pokrój w cienkie paseczki i dodaj do sałaty. Kurczaka przesmaż na oliwie. Gorącą pierś odstaw na 2-3 minuty. Po czym pokrój ją w plasterki. Wrzuć do sałaty, razem z grzankami. Sałatkę wymieszaj z sosem i przełóż na półmisek.
Więcej na ten temat