Sałatka z pęczaku z burakiem, słonecznikiem i fetą
- 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak
- 300 g buraków
- 2 garście rukoli
- 6 łyżek prażonego słonecznika
- 1/2 zielonego ogórka
- 150 g sera feta
Sos:
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- świeżo mielony pieprz
Składniki sosu wymieszaj, przełóż do słoika i mieszaj aż powstanie emulsja. Buraki umyj i wyszoruj, po czym zawiń je w folię i piecz do miękkości w 180 stopniach, ok. 50 minut.Kaszę ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Ser pokrój w kostkę. Na talerzu ułóż gorącą kaszę i pokrojone w plasterki buraki. Posyp serem, słonecznikiem i rukolą, a na końcu polej danie sosem.
Sałatka z avocado z bekonem
- 1 avocado
- 200 g boczku
- 2-3 łyżki suszonej żurawiny
- 250 g pomidorków koktajlowych
- świeży rozmaryn
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 op. miksu sałat z roszponką
Sos:
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka siekanego rozmarynu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu/ cukru / ksylitolu
- Sól, pieprz do smaku
Składniki sosu wymieszaj i dopraw do go smaku. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na patelni z oliwą, tak aby powstały chrupiące skwarki. W misce ułóż mieszankę sałat. Posyp ją żurawiną, pokrojonym w kostkę avocado i pomidorkami cherry. Na wierzch sałatki wysyp bekon i posyp ją świeżym rozmarynem. Zwieńczeniem całości jest sos jogurtowy. Polej nim sałatkę tuż przed podaniem i dokładnie wymieszaj. Podawaj danie z pieczywem razowym.
Sałatka cezar z papryką
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 1 czerwona papryka
- 1/2 żółtej papryki
- 300 g piersi z kurczaka
- sól, pieprz, suszony czosnek
- Sok z 1/2 cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 bagietka
Sos:
- 1/2 szklanki majonezu
- 2 łyżeczki sosu Worcester
- 2 łyżeczki kaparów
- 1 czerwona cebulka
- 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Kurczaka oczyść, umyj i osusz. Natrzyj go solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Odstaw na 10 minut.
Sos: wymieszaj składniki sosu: na wstępie posiekaj jednak cebulkę, szczypiorek i kapary. Bagietkę potnij w kostkę i przesmaż na połowie oliwy. Odstaw grzanki, aby przestygły. W tym czasie pokrój na kawałki umytą sałatę i przełóż ja do dużej miski. Paprykę oczyść z błon i pokrój w cienkie paseczki i dodaj do sałaty. Kurczaka przesmaż na oliwie. Gorącą pierś odstaw na 2-3 minuty. Po czym pokrój ją w plasterki. Wrzuć do sałaty, razem z grzankami. Sałatkę wymieszaj z sosem i przełóż na półmisek.