Pytanie na Śniadanie

Lody i sorbety domowej roboty - klasyczne lody waniliowe

W kuchni PnŚ Anna Pastuszka-Zańczak przygotowuje przepyszne lody chałwowe z trzech składników, klasyczne lody waniliowe i sorbet truskawkowy.

Lody chałwowe z trzech składników:
Składniki na 1 porcję
  • 1 zamrożony banan
  • 1 kopiasta łyżka pasty tahini
  • 1 łyżka rodzynek
  • 50 ml wody
Banany zamrażamy bez skórki - pocięte na kawałki lub połamane na połowy - łatwiej się zmiksują. Banana zmiksuj z wodą. Dodaj rodzynki i tahinę i ponownie zmiksuj. Jeśli lubisz bardzo słodkie lody dodaj do nich miód lub cukier do smaku

Klasyczne lody waniliowe:
Na ok. 1,2 l lodów
  • 6 żółtek
  • 600 ml śmietanki 30% tłuszczu
  • 1 laska wanilii
  • 150 g cukru pudru
Żółtka przełóż do żaroodpornej miski. Ustaw ją nad garnkiem z gorącą wodą, tak aby nie dotykała tafli wody. Na parze ubij jajka ze 100 g cukru pudru i ziarnami wydrążonymi z laski wanilii. Masa jest gotowa jeśli potroi swoją objętość - będzie bardzo jasna i puszysta. Przestudź. Jeśli masz więcej czasu drewnianą część laski podgrzej w śmietance do ok. 70 stopni po czym odstaw, wystudź i schowaj do lodówki na 2-3 godziny - dzięki temu lody będą bardziej waniliowe, jeśli się spieszysz ubij na sztywno zimną śmietankę z cukrem pudrem. Chłodne masy wymieszaj i przelej do maszynki do lodów lub do szczelnego pojemnika i przełóż do zamrażarki przynajmniej na 2-3 godziny.

Sorbet truskawkowy:
  • 200 g białego cukru
  • 500 g zamrożonych truskawek
  • sok z 1/2 cytryny
  • świeża mięta i truskawki do dekoracji
Cukier zalej 100 ml wody i gotuj 5 minut, aż powstanie syrop cukrowy - cukier się rozpuści, a syrop będzie gęsty. Umyj truskawki, obierz z ogonków i przełóż do zamrażarki, poza sezonem użyj mrożonych. Zmiksuj truskawki w mocnym blenderze kielichowym z syropem cukrowym i sokiem z cytryny. Jeśli trzeba zamrażaj sorbet jeszcze 1-2 godziny, jeśli ma odpowiednią stałą, konsystencję od razu go podawaj (wszystko zależy od blendera - im mocniejszy tym krócej miksujesz i owoce się nie rozmrażają). Analogicznie przygotujesz sorbety z innych owoców.
Więcej na ten temat