Pytanie na Śniadanie

SZASZŁYKI W ROLI GŁÓWNEJ

Szaszłyki wołowe “perskie oko”
  • Wołowina 800 g
  • Cebula 1 szt.
  • kumin 1 łyżka
  • olej
  • jajo 1 szt.
  • sól
Cebulę zetrzyj na tarce przesmaż na oleju, dodaj zmielony kumin i wystudź. Do mięsa dodaj białko jaja i cebulę, wymieszaj dokładnie. Uformuj mięso wokół patyczka do szaszłyków i odłóż na lekko naolejonej desce. Usmaż dobrze rozgrzanym grillu lub patelni, po 2 min z każdej strony. Posól.

Szaszłyki indycze “rajskie jabłko”
  • Udziec indyka 0,5 kg
  • Cytryna 1 szt.
  • Miód lipowy 2 łyżki
  • Jabłko twarde słodkie 2 szt.
  • Pieprz
  • sól
Udziec indyka potrójna kawałki 2-3 centymetrowe. Wymieszaj sok z cytryny z miodem, solą i pieprzem. Zamarynuj w tym sosie indyka i po pół godziny ponawlekaj na patyki szaszłykowe na przemian z jabłkiem pokrojonym w gruba kostkę. Smaż na średnio rozgrzanym grillu dwa razy po 1-2 minuty z każdej strony.

Pita
  • pita
Pitę piecz w piekarniku 2-3 minuty w 200 stopniach lub podpiecz na suchej gorącej patelni.

Sos jogurtowy
  • jogurt grecki 1 op.
  • pieprz
  • sól
  • ogórek 1 szt.
  • mięta 20 listków
Ogórek zetrzyj na tarce, miętę posiekaj i wymieszaj z jogurtem, dopraw pieprzem i solą.

Sos pomidorowy
  • Pomidory 4 szt. lub z jednej puszki
  • Jabłko słodkie 1 szt.
  • Kolendra kilka listków
  • Chilli 1 szt.
Pokrojone pomidory przesmaż na patelni, dodaj pokrojone drobno jabłko i chilli. Smaż aż sos zgęstnieje a jabłko się rozpadnie. Do gotowego sosu dodaj listki kolendry.

Sałatka
  • Pomidory 2 szt.
  • Cebula czerwona 1 szt.
  • Oliwa1 łyżka
  • Mięta kilka listków
  • Wszystko pokrój i wymieszaj, polej oliwą
  • Szaszłyki  na grillu z krewetek "black tiger" z pomarańczami
  • Krewetki 16/20 „balck tiger” 12 szt.
  • Oliwa 2 łyżki
  • Chilli 1 strąk
  • Pomarańcza 1 szt.
  • Masło 1 łyżka
  • Czosnek 1 ząbek
  • Wino białe ¼ szklanki
  • Kolendra liście 1 łyżka
  • Patyki szaszłykowe 6 szt.
Patyczki szaszłykowe namocz w wodzie aby podczas grillowania się nie przypaliły. Krewetki obierz i oczyść. Natnij delikatnie krewetkę wzdłóż po środku na grzbiecie i wyjmij przewód pokarmowy. Następnie zamarynuj w sosie, który zrób z: soku z połowy pomarańczy, dwóch łyżek oliwy i ½ posiekanej chilli. Trzymaj w marynacie kilka minut. Drugą połówkę pomarańczy obierz i podziel na cząstki. Pokrój czosnek w cienkie plasterki, posiekaj drobno resztę chilli i listki kolendry. Na patelni rospuść masło, wrzuć czosnek i podgrzej gdy zacznie się smażyć zalej winem, dodaj chilli i poczekaj aż całość lekko odparuje. Ponadziewaj po dwie krewetki na przemian z cząstką pomarańczy na patyki i grilluj je z każdej strony po półtorej minuty. Polej sosem maślano winnym i posyp listkami kolendry. Możesz też usmażyć krewetki na patelni grillowej lub zwykłej.
Więcej na ten temat