Szaszłyki wołowe “perskie oko”
- Wołowina 800 g
- Cebula 1 szt.
- kumin 1 łyżka
- olej
- jajo 1 szt.
- sól
Cebulę zetrzyj na tarce przesmaż na oleju, dodaj zmielony kumin i wystudź. Do mięsa dodaj białko jaja i cebulę, wymieszaj dokładnie. Uformuj mięso wokół patyczka do szaszłyków i odłóż na lekko naolejonej desce. Usmaż dobrze rozgrzanym grillu lub patelni, po 2 min z każdej strony. Posól.
Szaszłyki indycze “rajskie jabłko”
- Udziec indyka 0,5 kg
- Cytryna 1 szt.
- Miód lipowy 2 łyżki
- Jabłko twarde słodkie 2 szt.
- Pieprz
- sól
Udziec indyka potrójna kawałki 2-3 centymetrowe. Wymieszaj sok z cytryny z miodem, solą i pieprzem. Zamarynuj w tym sosie indyka i po pół godziny ponawlekaj na patyki szaszłykowe na przemian z jabłkiem pokrojonym w gruba kostkę. Smaż na średnio rozgrzanym grillu dwa razy po 1-2 minuty z każdej strony.
Pita
Pitę piecz w piekarniku 2-3 minuty w 200 stopniach lub podpiecz na suchej gorącej patelni.
Sos jogurtowy
- jogurt grecki 1 op.
- pieprz
- sól
- ogórek 1 szt.
- mięta 20 listków
Ogórek zetrzyj na tarce, miętę posiekaj i wymieszaj z jogurtem, dopraw pieprzem i solą.
Sos pomidorowy
- Pomidory 4 szt. lub z jednej puszki
- Jabłko słodkie 1 szt.
- Kolendra kilka listków
- Chilli 1 szt.
Pokrojone pomidory przesmaż na patelni, dodaj pokrojone drobno jabłko i chilli. Smaż aż sos zgęstnieje a jabłko się rozpadnie. Do gotowego sosu dodaj listki kolendry.
Sałatka
- Pomidory 2 szt.
- Cebula czerwona 1 szt.
- Oliwa1 łyżka
- Mięta kilka listków
- Wszystko pokrój i wymieszaj, polej oliwą
- Szaszłyki na grillu z krewetek "black tiger" z pomarańczami
- Krewetki 16/20 „balck tiger” 12 szt.
- Oliwa 2 łyżki
- Chilli 1 strąk
- Pomarańcza 1 szt.
- Masło 1 łyżka
- Czosnek 1 ząbek
- Wino białe ¼ szklanki
- Kolendra liście 1 łyżka
- Patyki szaszłykowe 6 szt.
Patyczki szaszłykowe namocz w wodzie aby podczas grillowania się nie przypaliły. Krewetki obierz i oczyść. Natnij delikatnie krewetkę wzdłóż po środku na grzbiecie i wyjmij przewód pokarmowy. Następnie zamarynuj w sosie, który zrób z: soku z połowy pomarańczy, dwóch łyżek oliwy i ½ posiekanej chilli. Trzymaj w marynacie kilka minut. Drugą połówkę pomarańczy obierz i podziel na cząstki. Pokrój czosnek w cienkie plasterki, posiekaj drobno resztę chilli i listki kolendry. Na patelni rospuść masło, wrzuć czosnek i podgrzej gdy zacznie się smażyć zalej winem, dodaj chilli i poczekaj aż całość lekko odparuje. Ponadziewaj po dwie krewetki na przemian z cząstką pomarańczy na patyki i grilluj je z każdej strony po półtorej minuty. Polej sosem maślano winnym i posyp listkami kolendry. Możesz też usmażyć krewetki na patelni grillowej lub zwykłej.