Pytanie na Śniadanie

MALINOWA KUCHNIA JURKA SOBIENIAKA

Grzanki cud malina
  • 300g malin
  • 500g pomidorów malinowych
  • 1 pęczek posiekanej melisy
  • pieprz świeżo mielony
  • 200 g twarogu kremowego
  • 1 bagietka
  • 100 g masła
Maliny mieszamy z posiekaną melisą i olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekane sparzone malinowe pomidory całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 min.
Bagietkę kroimy w 1 cm kromki i smarujemy masłem. Następnie zapiekamy w 180 st na rumiany kolor. Gotowe grzanki smarujemy twarogiem i polewamy gotową salsą.

Chlebek miód malina

  • 2 jajka
  • 6 łyżek sera mielonego półtłustego
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g malin
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białko ubijamy na sztywną pianę.
Resztę składników mieszamy na jednolitą masę i łączymy z białkami.
Blachę wykładamy pergaminem i nakładamy łezki masy (wielkości średnicy szklanki). Maliny maczamy w mące i układamy po trzy na każdej łezce. Pieczemy w 160 st. przez 30 min. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem
Więcej na ten temat