Pytanie na Śniadanie

CIECIERZYCA-NAJLEPSZE PRZEPISY

Hummus Składniki: 
150 g suchej ciecierzycy (lub 2 puszki ciecierzycy) 
8-10 łyżek oliwy z oliwek 
sok z 1 cytryny 
4 łyżki pasty z sezamu – Tahini 
3 ząbki czosnku 
1 łyżeczka soli lub do smaku 
Mielony kumin – kmin rzymski lub słodka papryka 
Natka pietruszki 

Przygotowanie: Ciecierzycę zalej zimną wodą, musi być jej 2 razy więcej niż ziaren, po czym odstaw ją na noc (12h) do lodówki do namoczenia (możesz też użyć gotowanej ciecierzycy z puszki, osącz ją przed miksowaniem). Z ziaren zlej wodę, zalej świeżą i ugotuj ciecierzycę do miękkości, po ok. 25-30 minutach powinna być gotowa. Ziarna zmiksuj, 2-3 łyżki odłóż do dekoracji, z oliwą, czosnkiem, pastą i solą, jeśli humus jest za gęsty dolej do niego przegotowanej wody – ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Podawaj posypany natką pietruszki, odłożonymi ziarnami i kuminem. 

Falafel  
Składniki: 
200 g surowej cieciorki 
1 duża cebula 
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziaren kolendry 
1 łyżeczka mielonego kuminu 
1 łyżeczka słodkiej papryki 
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
½ łyżeczki cynamonu 
garść świeżej mięty 
garść natki pietruszki
sól i pieprz do smaku 
1/2 łyżeczki sody - ewentualnie 1 l oleju rzepakowego do smażenia

sos jogurtowy: 
150 g gęstego jogurtu naturalnego 
4 łyżki pasty Tahini 
sok z ½ cytryny 
sól, pieprz 
świeża mięta i oliwa z oliwek 
do dekoracji do podania: 
chlebki lawasz lub tortille 
pomidory 
sałata 

marynowana cebula: 
2 czerwone cebule 
sok z 1 cytryny 
3 łyżki miodu 
 
Przygotowanie: Składniki sosu wymieszaj i odstaw go do lodówki. Ciecierzycę zalej zimną wodą – musi być jej 2 razy więcej niż ziaren, po czym odstaw ją na noc (12h) do namoczenia. Zlej wodę i zmiel ciecierzycę z cebulą w maszynce do mielenia mięsa (możesz też użyć blendera, ale miksuj masę pulsacyjnie i w małych porcjach). Do cieciorki dodaj oliwę, posiekane natki, sodę (soda spulchni masę, ale możesz jej nie dodawać jeśli masz wrażliwy żołądek), czosnek i przyprawy. Dokładnie wyrób masę. Formuj kuleczki wielkości sporego orzecha włoskiego. Spłaszcz je i wrzucaj do rozgrzanego oleju roślinnego. Smaż falafele na złoto – temp. ok. 160 stopni, przez 2-3 minuty z każdej strony. Osusz falafele na papierowym ręczniku i podawaj w tortilli lub solo z sosem Tahini lub pomidorowym. Pikle z cebuli są smacznym dodatkiem do falafeli w tortilli – podgrzej sok z cytryny, tylko tak, aby rozpuścił się w nim miód. Pokrojoną w pół plasterki cebulę ułóż w słoiku i zalej marynatą. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki. 

Sałatka z ciecierzycy z parmezanem 
Składniki: 
200 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) 
500 g słodkich, kolorowych pomidorków cherry: żółtych i czerwonych 
garść listków bazylii 
50 g tartego parmezanu 
3 łyżki oliwy z oliwek 
3 łyżki soku z cytryny 
sól, pieprz 

Przygotowanie: Pomidorki umyj, osusz, przekrój na połowy i przełóż do miski. Dodaj osączoną ciecierzycę, listki bazylii, parmezan, oliwę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj sałatkę i dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj np. z falafelami.
Więcej na ten temat