Hummus
Składniki: 150 g suchej ciecierzycy (lub 2 puszki ciecierzycy)
8-10 łyżek oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
4 łyżki pasty z sezamu – Tahini
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli lub do smaku
Mielony kumin – kmin rzymski lub słodka papryka
Natka pietruszki
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalej zimną wodą, musi być jej 2 razy więcej niż ziaren, po czym odstaw ją na noc (12h) do lodówki do namoczenia (możesz też użyć gotowanej ciecierzycy z puszki, osącz ją przed miksowaniem). Z ziaren zlej wodę, zalej świeżą i ugotuj ciecierzycę do miękkości, po ok. 25-30 minutach powinna być gotowa. Ziarna zmiksuj, 2-3 łyżki odłóż do dekoracji, z oliwą, czosnkiem, pastą i solą, jeśli humus jest za gęsty dolej do niego przegotowanej wody – ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Podawaj posypany natką pietruszki, odłożonymi ziarnami i kuminem.
Falafel
Składniki:
200 g surowej cieciorki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki cynamonu
garść świeżej mięty
garść natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki sody - ewentualnie 1 l oleju rzepakowego do smażenia
sos jogurtowy:
150 g gęstego jogurtu naturalnego
4 łyżki pasty Tahini
sok z ½ cytryny
sól, pieprz
świeża mięta i oliwa z oliwek
do dekoracji
do podania:
chlebki lawasz lub tortille
pomidory
sałata
marynowana cebula:
2 czerwone cebule
sok z 1 cytryny
3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Składniki sosu wymieszaj i odstaw go do lodówki.
Ciecierzycę zalej zimną wodą – musi być jej 2 razy więcej niż ziaren, po czym odstaw ją na noc (12h) do namoczenia. Zlej wodę i zmiel ciecierzycę z cebulą w maszynce do mielenia mięsa (możesz też użyć blendera, ale miksuj masę pulsacyjnie i w małych porcjach). Do cieciorki dodaj oliwę, posiekane natki, sodę (soda spulchni masę, ale możesz jej nie dodawać jeśli masz wrażliwy żołądek), czosnek i przyprawy. Dokładnie wyrób masę. Formuj kuleczki wielkości sporego orzecha włoskiego. Spłaszcz je i wrzucaj do rozgrzanego oleju roślinnego. Smaż falafele na złoto – temp. ok. 160 stopni, przez 2-3 minuty z każdej strony. Osusz falafele na papierowym ręczniku i podawaj w tortilli lub solo z sosem Tahini lub pomidorowym.
Pikle z cebuli są smacznym dodatkiem do falafeli w tortilli – podgrzej sok z cytryny, tylko tak, aby rozpuścił się w nim miód. Pokrojoną w pół plasterki cebulę ułóż w słoiku i zalej marynatą. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki.
Sałatka z ciecierzycy z parmezanem
Składniki:
200 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
500 g słodkich, kolorowych pomidorków cherry: żółtych i czerwonych
garść listków bazylii
50 g tartego parmezanu
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidorki umyj, osusz, przekrój na połowy i przełóż do miski. Dodaj osączoną ciecierzycę, listki bazylii, parmezan, oliwę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj sałatkę i dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj np. z falafelami.