PIEROGI I KNEDLE Z OWOCAMI - pierogi z malinami

Pierogi z malinami, miodem i twarogiem
Składniki ciasta:

  • 1 kg mąki pszennej 500
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml oleju
  • około 400 ml gorącej wody
Sposób wykonania ciasta:
Mąkę połącz z solą, olejem i ciągle mieszając dodaj po trochu bardzo gorąca wodę. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto łatwo dochodzące od ręki. Przykryć ściereczką i pozostawić na 10-15 minut, aby odpoczęło.

Farsz:
  • 0,5 kg malin  
  • 100 ml miodu wielokwiatowego
  • sól w płatkach
  • świeża mięta
  • 250 g twarogu białego chudego  
Sposób wykonania:
Maliny wymieszaj z miodem, miętą, pokruszonym twarogiem i szczyptą soli. Gotowe ciasto wałkuj na grubość ok. 2 mm, pamiętając aby dobrze podsypać mąką pszenną. Z gotowego ciasta odkrawaj za pomocą szklanki koła o średnicy około 6-7 cm, gotowy farsz nakładaj do środka i zawijaj ciasto. Pierogi gotuj w wodzie z solą i cukrem około 5-6 minut. Udekoruj kawałkami świeżej maliny, liśćmi mięty i lekko posyp cukrem pudrem.

Knedle z truskawkami i szczawiem w sosie waniliowym
Składniki ciasta na knedle:
  • 1,5 kg ugotowanych i przetartych ziemniaków
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,3 kg mąki ziemniaczanej
  • 4 całe jajka
  • 2 kg truskawek  
  • 100 g cukru brązowego  
  • mięta
Sos waniliowy:
  • 3 żółtka  
  • 3 łyżki cukru  
  • 1 l słodkiej śmietany 36 %  
  • 2 laski wanilii  
  • szczypta soli i cukru
Sposób wykonania:
Ugotowane i przetarte na drobnym sitku ziemniaki połącz z mąką pszenną i ziemniaczaną, dodaj całe jajka i dopraw do smaku szczyptą soli i cukru. Truskawki włóż do miski, posyp brązowym cukrem, dodaj miętę i dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto podziel na małe porcje, całe truskawki układaj na środku ciasta i zwijaj okrągłe knedle. Gotuj w wodzie z cukrem i solą przez około 8-10 minut. W misce rozbij 3 żółtka, dodaj 3 łyżki cukru i dokładnie utrzyj na gładką masę. Dodaj śmietanę 36 %, laskę wanilii i gotuj w aż sos lekko zgęstnieje. Gotowe knedle polej sosem waniliowym, udekoruj kawałkami truskawek i liśćmi mięty.