Leki i kosmetyki z ogrodu: niezwykłe właściwości kwiatów czarnego bzu. Mijamy go w parkach, lasach, na skraju łąki. Cudownie pachnące kwiatostany osiągają wielkość dużego talerza. Mają też wiele cennych witamin i mikroelementów. Sprawdź jak zbierać, przyrządzać i przetwarzać kwiaty dzikiego bzu, by wykorzystać ich wszystkie właściwości wspomagające zdrowie i urodę. Czarny bez (Sambucus nigra) jest rośliną pospolitą, jadalną i leczniczą. Właściwości lecznicze kwiatów: działają wykrztuśnie i rozrzedzają katar, działają napotnie i antywirusowo, chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych, wzmacniają odporność organizmu, stabilizują krwiobieg i wzmacniają naczynia włosowate, uśmierzają bóle (w tym ból głowy, np. podczas przeziębienia), działają oczyszczająco i usuwają wolne rodniki (dużo flawonoidów), przyspieszają przemianę materii, łagodzą stany zapalne skóry. Warto pamiętać, że ani kwiatów, ani owoców czarnego bzu nie można spożywać w stanie surowym – zawierają bowiem toksyczną substancję, której jednak bardzo łatwo pozbyć się podczas obróbki termicznej.